Tomuto dokonalému letnímu osvěžení zdobenému mátou neodolá nikdo a rozhodně s ním zabodujete na každé letní párty. Existuje mnoho receptur na zaručeně pravé Mojito, každý si však k tomu svému, po domácku vyrobenému, přidá nějaký ten vlastní trik. Zárukou té pravé, osvěžující chuti jsou však ty správné, ničím nenahrazené ingredience, ať už budete dělat klasiku s bílým rumem nebo dáte přednost nealkoholické verzi.
Budete potřebovat:
- malý svazek čerstvé máty
- 150ml bílého rumu
- 6KL hnědého třtinového cukru, může být víc, podle chuti
- 4 limetky
- led (kostky nebo tříšť)
- sodovka (může být i tonik nebo Sprite)
Postup:
- čerstvou mátu otrháme, opláchneme, vložíme do hmoždíře a mírně rozmělníme, pár snítek necháme vcelku. Limetky omyjeme, dvě nakrájíme na kousky a vložíme do nádoby spolu s mátou, další dvě vymačkáme. Přidáme třtinový cukr a vše promícháme. Přidáme ledovou tříšť. Směs rozdělíme do sklenic a každou zalijeme cca 40ml rumu. Dolijeme sodovkou, popř. tonikem nebo limonádou Sprite. Nenahrazujeme limetku citrony, ani nepoužíváme bílý cukr, Mojito by nemělo tu správnou chuť. Je možné použít i limetkový sirup.
Při přípravě nealkoholického Mojita jednoduše vynecháme bílý rum. Na zdraví! :-)