Místo na svatbu a catering

Nevěsty nevěstám - Mámy s plány

V dnešní rubrice nevěsty nevěstám jsme vyzpovídali Terku Klavíkovou kterou možná někteří z Vás znáte jako „Mámu s plány". Jaká byla její svatba? To si přečtěte níže.

23.2.2021

1. Kdy a kde Vaše svatba proběhla?

Svatbu jsme měli na podzim 2020. Přesněji 28. září. Bylo to pondělí, státní svátek. Ve stodole Suška, na Moravě.

2. Měla jste na svatbě svoje dvě holčičky?

Ano, měla. Děti byly součástí naší svatby a bylo to to nejlepší rozhodnutí.

Bez dětí si svatbu ani neumím představit. Jelikož jsme velká rodina s hodně dětmi a skoro všichni naši kamarádi mají děti, věděli jsme, že pro ně musíme zařídit program, aby si ji jejich rodiče s námi svatbu alespoň trošku užili. Nejdříve jsme zkusili oslovit různé agentury specializované na hlídání dětí, ale ty částky byly tak nesmyslně vysoké, že jsme nakonec oslovili dvě skvělé ,,tety“ ze sokola, kam naše starší dcera půl roku chodila. Když se zrovna o naše dcery nestaraly babičky nebo moje ségra, tak právě tyto dvě tety, které jim připravily program a staraly se o ně i o další děti na svatbě.

3. Udělala byste dnes něco jinak?

To je zajímavá otázka. Do teď jsem nad tím vlastně nikdy nepřemýšlela. Jednu věc bych ale přeci jen udělala jinak.

Vybrala bych si jiné šaty na převlečení a možná i jiné sáčko, než černou koženou bundu, ve které jsem na 80% fotek a vypadám tak trochu jako blázen ☺. Jo a taky na takovou tu soutěž/otázky, kdy jsme zvedali boty, bych si možná vzala hezký střevíček místo černé kanady. Ale to jsou takové maličkosti, které vidím a spíš se jim směju.

4. Kde jste se na svatbu inspirovala?

Já jsem po pravdě nikdy neměla takovou tu svoji vysněnou představu, jak by moje svatba měla vypadat. Nedělala jsem si nástěnky na Pinterestu ani neplánovala, jakou bych chtěla mít výzdobu. Když jsem na instagramu viděla fotky ze stodoly Suška, zamilovala jsem se do těch světýlek. To pro mě byla jediná priorita- světýlka všude ☺.

5. Měla jste svatební koordinátorku?

Koordinátorku jsem neměla. Ve stodole to mají vše pod palcem a sami mi doporučili, že pokud nechci vyhazovat peníze, ať jim důvěřuji a koordinátorku si neobjednávám. Ale jednu jsem přeci jen měla. Mojí ségru, která mi šla za svědka a všechno měla pod kontrolou.

Takže jsem byla úplně v klidu, protože vím, jak je pečlivá a důsledná, takže bylo vše, tak jak jsme si řekly. Tímto ještě jednou DÍKY, Moni!

6. Šaty s dlouhým rukávem: Výhody/nevýhody

S šatama to byl příběh s velkým P.

Jak už jsem řekla, žádnou představu jsem nikdy neměla, ani o šatech. Jednou jsem na instagramu viděla tyhle šaty. Hned jsem si je uložila a věděla, že přesně tohle je můj styl. Když jsem jela do salonu, byly to první šaty, které jsem si vyzkoušela a řekla jsem: ,,Ano, to jsou ONY!“ Zkusila jsem si ještě pár dalších, ale to spíš jen ze zvědavosti. Šaty s dlouhým rukávem pro mě byly jasné i vzhledem k ročnímu období a počasí. Šaty byly krásné a všem se moc líbily. Já se cítila skvěle, až do doby, než se mi (asi po hodině) roztrhly v obou podpaží. Látka byla moc utažená, nepružná a tak jsem měla dvě obrovské díry, kterých si samozřejmě všichni všimli. Byla jsem z toho docela smutná a nebylo to úplně příjemné. Nakonec jsem se po pár hodinách převlékla do také ne úplně ideálních šatů. Ruply mi po chvíli obě ramínka a tak jsem si na nich udělala parádní uzle a vzala koženou bundu. Po svatbě jsem jela vrátit šaty a majitelce napsala svoje pocity. Vrátila mi půlku peněz a omluvila se. Ale vybrala bych si je znova ☺.

7. Na čem ušetřit

Ušetřili jsme určitě na tom hlídání a programu pro děti. O dalších věcech nevím, jestli se dá mluvit o ušetření, ale všechny další služby a věci jsem vybírala tak, aby to bylo v pohodě s naším rozpočtem. Ničeho, co jsme na svatbě měli, nelituju. Naopak, vše bych udělala úplně stejně.

8. Kolik jste měli hostů?

Říkali jsme si, že chceme mít svatbu hlavně s rodinou a těmi nejbližšími. Jenže máme „mega" obří rodinu a hodně kamarádů. Když se to pak nasčítá, tak to je dlouhý seznam. A nechtěli jsme nikoho vyškrtávat. Řekli jsme si, že když je to jednou za život, chceme tam mít všechny naše nej. A jak už to tak bývá, když pozveš kamaráda, který samozřejmě vezme manželku a děti. Takže původně z jednoho člověka jsou 4 ☺ . Ale bylo to skvělý a byla to první akce, na které se potkaly naše rodiny a všichni kamarádi. Přesně, jak jsme to chtěli.

9. A co tradice?

Svatba nebyla klasická. Kvůli době, ve které jsme ji měli. Byla v posledním možném termínu před zákazem svateb. Kvůli covidu. První velkou změnu, kterou jsme na svatbě měli byly gratulace. Byly zrušené kvůli podávání rukou, pusám a velké blízkosti. Na jednu stranu mi to bylo líto, protože jsem se těšila, že si važně s každým vyměním alespoň větu, ale i tak jsme si to udělali hezké. S manželem a dcerami jsme po obřadu tančili špalírem a všichni s námi. Následovala klasická hostina s polévkou (bez knedlíčků- nejím je ☺ ) a svíčkovou. Takové ty tradice jako rozbití talíře, pití vodky/vody jsme nějak úplně opomněli. Přitom si teď vzpomínám, že v plánu byly ☺. Únos nevěsty měli všichni zakázaný.

  1. v tu dobu jsem kojila, takže by mě opít ani nemohli

  2. stodola je uprostřed pole, takže by mě neměli ani kam unést

  3. přijde mi to škoda, aby nevěsta přišla třeba o 2 hodiny svatby.

Jelikož jsme počítali se špatným počasím, věděla jsem, že nechci házet klasicky kytici mezi holky, aby se tam někde ve stodole mačkali vedle sebe. Chtěla jsem to udělat trochu jinak a napínavěji. Tak jsme ke kytici přivázali provázky a každá svobodná slečna si vzala jeden provázek. Já dala ruce s kyticí nad hlavu, nedívala se na holky a točila se dokola. Postupně jsem ustříhávala provázky, až zbyl poslední. Na mojí, v tu dobu, těhotnou sestřenici ☺. Tak nějak jsem věděla, že to bude ona. I když ona si myslela, že jsem to udělala naschvál. Ale opravdu jsem neměla tušení, koho jsem odstříhla a koho ne.

10. Nevěsta budoucím něvěstám

Je to asi taková dost opakující se věta, ale je to pravda. Užijte si to. Naplno. Protože ten den tak rychle uteče, že máte pocit, že trval snad jen hodinu. Nestresovat se z maličkostí. Jestli bude pršet nebo svítit slunce. Jestli bude dort víc nebo míň sladký. Jsou to maličkosti, na kterých dle mého nezáleží. Nejdůležitější jste vy, vaše rodina a všichni, kdo s vámi přišli oslavit tuhle událost.

Vaše svatba jedním slovem?

SEN :-)

Děkujeme Terce za rozhovor. Sledujte ji na sociálních sítích a prohlédněte si její další fotky ze svatby na jejím profilu.


Najděte si dodavatele a domluvte se s nimi v naší kategorii Místo na svatbu a cateringNejpropracovanější online svatební plánovač s kalkulačkou najdete tady
facebookPixel
Sledujte nás@svatba.cz
Máte zájem se prezentovat na Svatba.cz?©2024 Svatba.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena