Místo na svatbu a catering

Pití na svatební hostině

Na správné svatební hostině nesmí chybět kromě spousty jídla také dostatek pití v podobě alkoholických i nealkoholických nápojů. Dnešní článek vám pomůže snížit náklady na alkohol.

11.7.2009

Právě pití tvoří ne zrovna zanedbatelnou část svatebních výdajů. Podle tradice připadá povinnost zaplatit účet za nápoje na rodiče ženicha. Ovšem mladí lidé často stojí už před svatbou na vlastních nohou a veškeré vydání spojené se svatbou financují z vlastních zdrojů. Často se pak snaží najít způsob, jak neutratit vyšší částku, než je opravdu nutné, a přitom zajistit pro sebe i pro hosty odpovídající komfort. Existují možnosti, jak se dá právě na nápojích ušetřit

V každém podniku dostanete předběžný odhad částky na osobu za jídlo a pití. Někde už mají započítaný alkohol, včetně a nebo bez tvrdého, někde jen nealko. Potom záleží na vás, jestli se rozhodnete nechat hostům tzv. open bar, tedy všechno pití na váš účet, nebo budete hradit určité druhy alkoholických nápojů jen v omezeném množství nebo vůbec. 

Zkuste poprosit majitele restaurace, zda je možné nalévat hostům určité množství alkoholu z vlastních zdrojů. Ve většině zařízení vám to umožní, je však třeba předem se na všem dohodnout. Záleží pouze na dobré vůli, rozhodně to není povinnost podniku. Můžete třeba nalévat vlastní víno nebo některé druhy tvrdého alkoholu. Zjistěte si, co vaši hosté pijí nejčastěji a podle toho se rozhodněte.

Dalším častým způsobem bývá stanovit si limit v sortimentu. Určit, co mohou hosté konzumovat na váš účet a co si každý zaplatí sám. Nemusíte se obávat, že to není vhodné, jen je třeba hosty dopředu upozornit, že mají například k dispozici pivo a víno a tvrdý alkohol že nehradíte. Můžete také stanovit peněžní limit, buď na osobu, nebo celkem, po jehož dosažení už hosté pijí na vlastní účet. Je to velmi častý způsob a vaši přátelé a blízcí to jistě pochopí. Hosty můžete informovat třeba prostřednictvím personálu na začátku oslavy.

Pokud bude hostina probíhat v soukromých prostorách, kde se musíte o pohoštění postarat sami, záleží především na vás, jaké nápoje budou k dispozici. Opět je důležité předem si zjistit, co hosté pijí a podle toho si připravit seznam alko i nealko nápojů a odhadnout potřebné množství. V případě vína se běžně počítá s 0,75 - 1,5l na osobu, záleží především na tom, jsou-li mezi hosty převážně milovníci vína nebo spíš dávají přednost jinému druhu pití. V případě piva počítejte zhruba s 5 - 7 půllitry na hlavu. Myslete i na aperitiv, který se podává před zahájením jídla jako přípitek. Na svatbách se vypije také velké množství nealkoholických nápojů a kávy.  

Počítejte s rezervou, pokud vám nějaké pití zbude, určitě ho stačíte vypít při jiných příležitostech.


Najděte si dodavatele a domluvte se s nimi v naší kategorii Místo na svatbu a cateringNejpropracovanější online svatební plánovač s kalkulačkou najdete tady
facebookPixel
Sledujte nás@svatba.cz
Máte zájem se prezentovat na Svatba.cz?©2025 Svatba.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena