Na dýni bychom však rozhodně neměli zapomínat ani v kuchyni a zařadit ji do našeho podzimního jídelníčku je přímo žádoucí. Proč?
Dýně je plná vitaminů, minerálů a dalších prospěšných látek, pokrmům dodá zajímavou chuť i krásnou barvu, její gastronomické využití je velmi pestré a proto stále více oblíbené!
Dýně může velmi obohatit i vaše sváteční menu, čímž se samozřejmě dostáváme k ryze podzimní svatební hostině. O dekoračních možnostech dýně se v tomto článku nebudeme dlouze rozepisovat, těch je opravdu moc a všichni je známe.
I tyto možnosti vřele doporučujeme na podzim využít, nejen na svatebním stole a v jeho okolí, ale rozhodně i venku.
A nyní už ke konkrétním příkladům dýňových pochoutek:
- Dýňový pizza plátek s rukolou
- Jemně krémová dýňová polévka s krutony
- Dýňové ragú z kuřecích prsíček, pikantní salát ze špagetové dýně
- Dýňový pohár s mascarpone
Nebo:
- Dýňové rizoto, gnocchi nebo ravioly
- Dýňový krém se zakysanou smetanou a s pečivem s dýňovými semínky
- Pečené sele s bramborovo-dýňovým pyré nebo s dušenou dýní
- Dýňové řezy s medem a šlehačkou
Na závěr přidáváme rychlý recept na lahůdkovou a velmi oblíbenou dýňovou polévku se smetanou:
Kostky dýně zbavené semínek (dýni Hokkaido nemusíme loupat, i slupka varem rychle změkne) v hrnci zalijeme kuřecím vývarem a přivedeme k varu.
Přibližně po deseti minutách, kdy je dýně měkká, přidáme prolisovaný česnek, v množství dle vlastní chuti. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme smetanou a dochutíme čerstvě mletým pepřem a špetkou soli. Můžeme dozdobit petrželkou.
Podáváme s chlebovými krutony a kopečkem zakysané smetany, posypané praženými dýňovými semínky.
Zdroj: zeny.cz
Foto: Pixabay.com