Svatební den zpravidla začíná malým pohoštěním všech příchozích před odjezdem na obřad. Vhodné jsou nejrůznější studené pochutiny a cukroví, které se pokusíme hezky naaranžovat. Můžeme zkusit méně obvyklé a "slavnostnější" druhy chlebíčků, např. lososové, humrové, s kaviárem, klasické šunkové, sýrové aj. Na chuťovky použijeme lehčí pomazánky, skvěle vypadá zdobení olivou, sýrem, nebo kouskem ovoce.
Impozantní dojem udělají studené obložené mísy, složené z několika druhů salámů, uzenin a sýrů, opět zdobené ovocem a zeleninou. Můžeme navíc přidat pálivou nakládanou zeleninu.
Často se podávají také ohřívané uzeniny. K nim můžeme nabídnout více druhů chleba, nebo banketních rohlíčků.
Ze sladkostí by neměly chybět svatební koláčky, naaranžované na miskách nebo talířích s ubrousky, různé druhy mini dezertů, hezky vypadá také nakrájená klasická bábovka, nebo lehké piškotové zákusky. K pití nabídneme lehké víno, nebo chlazené Cinzano, Martini, či jiný aperitiv.
Na samotné svatební tabuli nám slouží cukroví i jako doplnění dekorace. Opět bychom neměli zapomenout na svatební koláčky, nejlépe v malém množství na ozdobných miskách. Z mini dezertů se hodí např. ovocné košíčky, v letních měsících jsou nejlepší z čerstvých jahod - vypadají nádherně a patří mezi "lehčí" zákusky.
Pokud máte velký svatební dort z máslového krému, těžké a hutné zákusky zřejmě nebudou třeba. Místo toho nabídněte svým hostům mísy krájeného tropického ovoce, již zmíněné ovocné mini dezerty, nebo malé dezerty se šlehačkou, např. šlehačkové trubičky, dorty typu Harlekýn, apod.
Pokud jde o předkrm na svatebním menu, v dnešních svatebních nabídkách je určitě z čeho vybírat. Záleží jen na vás, jestli se chcete přidržet tradice, nebo máte chuť být originální a chcete ohromit své hosty něčím zajímavým a méně obvyklým.
Mezi klasické svatební předkrmy patří šunková rolka s křenovou šlehačkou, po které obvykle následuje tradiční svíčková. Nabízí se nám však mnohem víc, např. zapečený chřest, uzená rolka s taveným sýrem, toast s uzeným lososem, krevetový koktejl, kaviárová vejce, krájená zdobená paštika apod.
Nezapomeňte na vegetariány a přizpůsobte jim nabídku v menu.
V průběhu recepce je dobré stůl doplňovat jinými druhy pochutin, pro změnu např. plátky šunkové nebo sýrové rolády (plátky šunky nebo sýra plněné tvarohovou pomazánkou, zdobené nadrobno nakrájenou paprikou nebo ovocem). Výborné je také slané pečivo, např. tyčinky z listového těsta sypané uzeným sýrem.
Mezi oblíbené pochoutky k večernímu menu patří pečené selátko, a pokud plánujete hostinu venku a s grilováním a váš stůl bude obohacen o takové dobroty, jako jsou klobásky a špízy, nezapomeňte k nim podávat čerstvý zeleninový salát, pálivou papriku a olivy.
Mísy s ovocem budou nejen potěchou pro oko, ale jistě přijdou vhod i jako příjemné osvěžení na konci náročného, letního dne.