Ostatně, proč si ji doma nevyzkoušet jen tak? Nebo k jakékoliv jiné slavnostní příležitosti, kterou možná máte před sebou? Pochutnat si na ní můžete zkrátka kdykoliv a vždycky se skvěle hodí, je-li potřeba uctít hosty.
O domácí svíčkové můžete zauvažovat třeba i u příležitosti rodinné oslavy zasnoubení! Jako ryze český svatební hlavní chod bude i v tomto případě ideální volbou.:-)
Co budete potřebovat?
100g tuku, 200g cibule, 50g cukru, plátek másla, sůl, tymián, 100g slaniny, ½ dcl octa, 1 dcl bílého vína, 2.5 dcl smetany (33%), 100g hladké mouky, 1 kg hovězího zadního masa, 200g kořenové zeleniny, citron, 2 dcl mléka, hořčici, pepř celý, nové koření
Postup:
Maso opláchneme, osušíme, osolíme, potřeme hořčicí a dáme do kamenného hrnce. Druhý den svaříme vodu s polovinou dávky cibule pokrájené na kolečka, kořením a 2 - 3 plátky citronu a octem.
Necháme vychladnout a slijeme na maso do hrnce a dobře uzavřeme. Dle originálního receptu musí maso ležet v mořidle a v chladu aspoň týden, podle zkušeností však obvykle i dva dny postačí, aby maso bylo dokonale křehké.
Po uplynutí této doby nakrájíme očištěnou kořenovou zeleninu na plátky (100 g mrkev, 50 g petržel, 50 g celer), 1 mrkev odložíme, a zbylou s pokrájenou cibulí osmahneme na jedné polovině tuku, přidáme trochu cukru, lžičku hořčice a osmažíme.
Maso prošpikujeme 2/3 slaniny, opečeme na zelenině a zalijeme mořidlem. Necháme přejít varem a dusíme pod poklicí v troubě. Během dušení maso obracíme a podléváme. Měkké maso vyjmeme, do trochy mléka a smetany nasypeme hladkou mouku, zakvedláme a vlijeme do vroucí šťávy.
Necháme nejméně 30 minut vařit a podle potřeby dochutíme vínem, solí a cukrem. Zbytek slaniny nakrájíme na drobné kostičky, odloženou mrkev nastrouháme najemno a na kousku másla orestujeme. Takto orestované vložíme do přecezené a propasírované omáčky.
Slováckou svatební svíčkovou podáváme s domácím knedlíkem. Dobrou chuť! :-)