Místo na svatbu a catering

Svatební polévka s knedlíčky – pro labužníky!

Tahle tradiční polívčička zaručeně přináší manželské štěstí a nesmí chybět na žádné české svatební hostině!

20.7.2016

Silný vývar s jemnými domácími nudlemi a knedlíčky patří také mezi posilující, léčivé polévky. V tomto svatebním receptu se pozornost soustředí především na oblíbenou játrovou zavářku. Takže začněme! :-)

Ingredience (na cca 10 porcí):

2l hovězího vývaru, 150g vepřových či jiných jater, 2 vejce, 40ml oleje, 20g bramborového škrobu, 60g strouhanky, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, majoránka, 200g kořenové zeleniny, 200g domácích nudlí, petrželka

Postup:

Vepřová nebo jiná (hovězí, kuřecí) játra zbavte blan a nakrájejte na menší kousky. Vložte je do mixéru nebo jiného strojku s rotujícími noži, přidejte vejce, lžičku škrobu, sůl, pepř, majoránku, prolisovaný česnek a trochu oleje. Vše důkladně rozsekejte.

Řídkou játrovou pastu přelijte do misky a zahustěte strouhankou. Nechte chvíli stát, strouhanka do sebe natáhne vlhkost a těsto ztuží. Podle potřeby měkké těsto dohustěte trochou strouhanky či mouky.

Na podložce posypané jemnou strouhankou (případně moukou) pak z těsta vyválejte nejprve stejnoměrný váleček a ten nakrájejte na stejnoměrné kousky. Z nich tvořte knedlíčky.

Určitě si jeden knedlíček zkuste uvařit dopředu, tak zjistíte, zda není třeba těsto zpevnit trochou škrobové moučky. Je-li knedlíček příliš tvrdý, přidejte trochu oleje. Aby vaše polévka byla opravdu sváteční, čirá, je vhodné vařit knedlíčky zvlášť v osolené vodě.

Uvařené knedlíčky sítem vyberte a vložte do studené vody, tak neoschnou. Teprve po zchladnutí je přidejte do polévky.

Také domácí jemné nudle vařte zvlášť v osolené vodě a po uvaření je propláchněte. Před podáváním přidejte do polévky spolu s nasekanou petrželovou natí.

Aby polévka byla nejenom chutná ale i oku lahodící, připravte si čerstvou kořenovou zeleninu, kterou vložíte do vřelé polévky také jen chvíli před podáváním. Můžete ji nakrájet na jemné nudličky či drobné kostičky.

Pak stačí jen dvě nebo tři minuty ve vřelé polévce a zelenina je skvělá, měkká, ale pevná - hlavně není rozvařená.

Dobrou chuť! :-)

Zdroj: kulinar.cz


Najděte si dodavatele a domluvte se s nimi v naší kategorii Místo na svatbu a cateringNejpropracovanější online svatební plánovač s kalkulačkou najdete tady
facebookPixel
Sledujte nás@svatba.cz
Máte zájem se prezentovat na Svatba.cz?©2025 Svatba.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena