Místo na svatbu a catering

Žhavý tip pro vínomilce? Naturální víno!

Zažili jste někdy svatební hostinu, na které by víno chybělo?

11.10.2024

Víno je jedním ze základních kamenů každé svatby. A protože je třeba jít s dobou, lidé rádi objevují nové chutě a často jdou vstříc zážitkům, které se jim nabízí, co takhle zkusit připravit pro své svatební hosty jeden takový? Naservírujte jim naturální víno!

naturální víno

Co to ale vlastně je a proč byste ho měli chtít pít?

Pojem „naturální víno“ zatím není uzákoněn a ani obecná pravidla nevymezují, co to naturální víno je. A i přes to, že se svět naturálního vína i jeho trh stále rozvíjejí a rostou, ve vymezení pojmu jsou zatím úspěšnější spíše lokální spolky, které sdružují zejména menší vinaře.

Pro mnoho lidí naturální víno znamená spíše víno divoké, obtížně uchopitelné, někdy dokonce vadné. V našem pojetí je naturální víno takové, které vzniklo z hroznů ve vinicích obhospodařovaných minimálně v bio režimu, nebyly do něj přidány průmyslové* selektované kvasinky** a celkové množství síry (oxidu siřičitého - SO2) nepřesahuje 70 mg/l. Pro představu u velké části našich vín se celkové množství síry pohybuje okolo 30 mg/l, drtivá většina jí pak má pod 50 mg/l. U konvence je limit 200 mg/l u bílých suchých vín. O síře jejich pozitivech i problémech se zase rozepíšeme jindy. Tedy minimálně bio ve vinici, žádné herbicidy a ostatní “chemky” a spontánní kvašení bez průmyslových selektovaných kvasinek. Splnění těchto tří podmínek totiž vede k práci ve vinici i ve sklepě, která je na hony vzdálená průmyslové produkci.

Druhým problémem je trochu předmětem předsudku, který mohl vzniknout na základě špatných zkušeností. Jak vám je už asi v této chvíli jasné naturální víno, nemusí být v žádném případě jen divoké, děsně kalné, plné bláznivých chutí a vůní. Nutno říct, že většinou ani není. Většina naturálních vinařů dlouhodobě usiluje o to, aby přinejmenším větší část jejich portfolia oplývala elegancí a charakterem, aby dobře zrála v čase a nabízela nevšední a povznášející zážitek. A nebojíme se říct, že většině našich vinařů se to i daří. To samozřejmě neznamená, že vyhledáváme jen vína 100% čistá a elegantní. Máme rádi bláznivé experimenty, kalné divočiny, šílené bubliny, vína pestrých a neočekávaných chutí i vůní, ale rozhodně vám je nebudeme nutit, pokud to zrovna není vaše sklenka vína :).

naturální víno

Pijte zkrátka to, co vám chutná a co vám dělá dobře.

Vadná vína schovávající se za vína naturální jsou ještě trochu jiná kapitola. Vadám vín se trochu podrobněji budeme věnovat jindy. Někdo říká, že za tuhle lapálii do určité míry může severský trh, kde je obecně trochu vyšší tolerance k vadám. Těžko říct. Důležité ale je, že citlivost k vadám vín je individuální. Netrénovaný jazyk většinou vadu ani přímo neidentifikuje, prostě jen vnímáte, že vám víno nechutná, nebo dokonce chutná odporně. Tady znovu zdůrazňujeme, pijte to, co vám chutná a co vám dělá dobře. A pokud cítíte, že potřebujete trochu podpořit, abyste to dokázali říct, tak se u nás určitě zastavte na skleničku a na některou z pravidelných degustací. Empowerment vínomilců a vínomilek je jednou z našich hlavních misí!

Ve Fajnšmekru si myslíme, že vadná vína neprodáváme, ale může se to stát. I mistr sommelier se někdy utne. Individuální rozdíly v citlivosti k některým vadám vykrýváme tak, že všechna vína testujeme na celém týmu i na štamgastech. Máte-li dojem, že jste si od nás odnesli víno vadné, prosím dejte nám tu důvěru a přineste ho zpět.

naturální víno

A proč tedy pít naturální víno?

Co vnímáme jako nejdůležitější, je fakt, že jeho vznik je významně šetrnější k planetě, a to by nám mělo na srdci ležet především. Dalšími skvělými bonusy pak jsou lehčí kocoviny, když to trochu přeženete, a také kontakt se skutečným terroir – tedy místem a časem, kde vznikla, a s člověkem který ho na té cestě provázel.

Pokud rádi objevujete nové chutě, ale i vůně a vůbec nové světy, pak vám naturální víno dokáže nabídnout to, co ve světě průmyslových vín budete hledat jen těžko, svobodu, pestrost, čirou radost, individualitu a dobrodružství. A navíc bude vám i svatebčanům druhý den dobře :)

naturální víno

Tak pojďte do toho! Na zdraví… a na lásku. K sobě navzájem i k (našim) vínům!

Navštivte profil našeho milého dodavatele kategorie Catering - FAJNŠMEKR - pitná vína

Fajnšmekr

*Průmyslové říkáme proto, že když si vinař nejprve připraví z vlastních hroznů primární zákvas, kterým pak rozkvasí ostatní sudy či tanky, tak to považujeme za práci ve sklepě v souladu s „naturálním“ vinařením. Kvas tady totiž vytvoří přirozené – autochtonní kvasinky přítomné na hroznech a ve sklepě, které jsou vlastní danému terroir.

*Kvasinka je živý organizmu. Zjednodušeně řečeno, papá cukr a produkuje alkohol. Kvasinka je tedy v podstatě matkou vína. Kvasinek existují spousty kmenů, některé jsou ušlechtilé, jiné spouštějí procesy, které mohou způsobovat vady vína. Žijí na hroznech, ve vinohradě, ve sklepě a všude kolem nás. Patří ke specifickému terroir daného místa. Selektované kvasinky, které prodávají vinařské potřeby, vám mohou do vína přinést charakteristické rysy sauvignonu z Nového Zélandu, nebo terroir z Jihoafrické republiky.


Najděte si dodavatele a domluvte se s nimi v naší kategorii Místo na svatbu a cateringNejpropracovanější online svatební plánovač s kalkulačkou najdete tady
facebookPixel
Sledujte nás@svatba.cz
Máte zájem se prezentovat na Svatba.cz?©2024 Svatba.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena