Organizace a koordinace

Budeme se brát! Jak to oznámit doma?

Ačkoli stejná otázka trápí desítky párů po celém Česku, na internetu se dá najít jen minimum informací, které by na ni daly odpověď. A protože ji budoucí ženichové a nevěsty řeší často, rozhodli jsme se přijít s několika tipy a podněty k zamyšlení.

27.1.2020

Aspektů, které rozhodnutí jak svatbu oznámit doma ovlivňují, je spousta. Dnes se vám tak pokusíme přiblížit alespoň několik z těch hlavních.

PO ZÁSNUBÁCH NEBO PŘED?

Ještě, než obě rodiny postavíte před hotovou věc, měli byste zvážit, jak moc rodičům záleží na zachování rodinných tradic či pravidel etikety. A pokud je to jen trochu možné a vám se to nepříčí, pokuste se jimi řídit. Podobně jako svatby, i zásnuby měly v minulosti velmi významnou roli a v různých končinách také různá pravidla. Jedním z těch, které se zachovalo dodnes, je například pravidlo požádat otce o ruku jeho dcery ještě před tím, než se jí ženich pokusí na ruku navléknout prstýnek. Je tedy do jisté míry i neslušné, přijít za rodiči s tím, že už zásnuby proběhly a svatba bude tehdy a tehdy. Žijeme ale v moderní době, navíc ne každý ženich je bravurní řečník nebo třeba nevychází s rodiči své vyvolené zrovna nejlépe. Rozhodnutí, zda tedy říci rodině o zasnoubení před ním nebo až po něm, je tedy jen a jen na vás dvou (nebo tedy spíše na ženichovi)! Každopádně pro ty z vás, kdo se zachovají „dle pravidel etikety,“ přinášíme následující tip!

JAK SE ŽÁDÁ O RUKU DCERY?

Univerzální recept samozřejmě neexistuje. Jednoznačně ale nic nezkazíte ohlášenou návštěvou, na které budoucímu tchánovi a tchýni ženich vylíčí své úmysly. Pokud je to jen trochu možné a už jste zasnoubeni, můžete svému nastávajícímu coby budoucí nevěsta pomoci tím, že doma tzv. „připravíte půdu.“ Ideální je buďto nenápadně naznačit, že vás téma „svatba“ začíná v poslední době víc a víc zajímat, nebo se rovnou svěřit se svými úmysly tomu z rodičů, který umí svůj protějšek lépe zpracovat a na situaci nenásilně předpřipravit.

Pokud ale například žijete ve dvou už roky, a vztahy mezi vámi a rodiči jsou dobré, můžete se rozhodnout i pro moment překvapení. Ovšem opatrně! Většina holčiček byly, jsou a do jeho smrti budou – tatínka! V roli otce dcery to jednou možná ženich pozná na vlastní kůži... proto se snažte být opravdu ohleduplný a prodejte sám sebe. Ať tchán vidí, že jeho dcera si vybrala, jak nejlíp mohla!

A jak by tedy měla proběhnout samotná žádost o ruku? Zkuste se vcítit do kůže rodičů a jednejte tak, abyste je nevyděsili a zároveň potěšili. Ženich by měl donést oběma rodičům malý dárek, nejčastěji to bývá láhev drahého alkoholu (velmi vhodné pro tuto příležitost je například archivní víno) a mamince kytku. Pamatujte, že přece jen je máte v plánu připravit o jeden z nejcennějších pokladů, které mají – jejich dceru. Takže se sluší pokusit se rodičům dokázat, že a jak moc si jí vážíte! Nezapomeňte ale ani na zdvořilostní otázku, zda vám dceru vůbec přenechají a ujištění, že u vás bude v těch nejlepších rukou! Pokud „požehnání“ dostanete, je vhodné se předem připravit i na příval otázek týkajících se přípravy svatby, zejména pak svatebního rozpočtu. V této chvíli byste měli vědět už alespoň následující: přibližné datum svatby, počet hostů, město konání, předpokládaný rozpočet a to nejdůležitější (informace, se kterou vyrukuje každá maminka) – kde si necháte napéct cukroví a kdo se postará o jeho objednávku a množství :D

A CO RODIČE ŽENICHA?

Tak v tomto ohledu to má nastávající nevěsta podstatně jednodušší. Obvyklý průběh návštěvy ženichových rodičů má následný scénář. Protože v dnešní době se už stává jen zřídka, že by budoucí tchán a tchýně svoji snachu neznali, odpadá formální představování. Naopak přichází na řadu ukázka prstýnku, a pak už nějaký ten přípitek, který vystřídá rozhovor o svatbě podobný tomu, jenž už jste jistě absolvovali s rodiči nevěsty.

CO KDYŽ ALE S RODIČI NEVYCHÁZÍME?

Na jednu stranu může být právě žádost o ruku vítaným prvním krokem na cestě k nápravě vztahu mezi oběma stranami. Pokud se vám ale do sbližování nechce, nabízí se možnost poslat rodičům už hotové svatební oznámení a čekat, jak se zachovají. Volba je opět a zase na vás. Pokud ale k setkání dojít musí a vy očekáváte, že by mohly nastat problémy, zvolte namísto domácího prostředí nějaké neutrální území, třeba restauraci. Scény na veřejnosti se přece jen tropí o něco hůř...

KDY DOMA ŘÍCI O SVATBĚ?

V tu správnou chvíli. Ta se opět silně liší v každé rodině, a na vašem místě bychom ji podřídili zejména tomu, jak moc chcete nebo potřebujete, aby se rodiče do svatby angažovali. Pokud si celou svatbu platíte sami a připravujete ji přesně podle vašich představ, stačí rodičům celou věc oznámit až těsně před akcí, ideálně tak, aby měli prostor a čas si vzít v práci volno. Jestliže se ale přípravy neobejdou bez jejich pomoci, pak byste si o ni měli říci zavčasu, což je ideálně rok, nejpozději cca půl roku před svatbou. Právě tak dlouhé časové období vám totiž obvykle dává možnost pořádně prozkoumat trh a najít a vybrat si takové dodavatele, kteří budou odpovídat vašim představám o kvalitě i ceně!

SETKÁNÍ RODIN?

V minulosti bývalo zvykem, že se ještě před svatbou oba rodičovské páry setkaly, aby se seznámily a také dohodly na finančních a organizačních záležitostech kolem svatby. Dnes, pokud se rodiny už neznají, se většinou potkají až ve svatební den, kde je na vzájemné poznávání dost a dost času. Opět ale není na škodu zjistit, zda by alespoň jedna z rodin neměla zájem o malý seznamovací večírek a zachovat se podle toho, jak to cítíte vy sami!

A RADA NA ZÁVĚR?

Je více než jednoduchá. Svatba, ať už je vaší první nebo třeba pátou, je pro každého z nás jedinečná. Proto se pokuste si přípravy vychutnat naplno a na případné stresové situace (jakou beze sporu třeba právě žádost rodičů o ruku dcery je) se připravit předem, protože: „Kdo je připraven, nebývá překvapen...“

Hodně štěstí!


Najděte si dodavatele a domluvte se s nimi v naší kategorii Organizace a koordinaceNejpropracovanější online svatební plánovač s kalkulačkou najdete tady
facebookPixel
Sledujte nás@svatba.cz
Máte zájem se prezentovat na Svatba.cz?©2024 Svatba.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena