Organizace a koordinace

Dodavatelé svatebních služeb – Co si u nich podchytit?

S plánováním svatby přichází spousta starostí. Nevěsty často řeší všechno od výběru spodního prádla i pro svého nastávajícího manžela, až po to, kam posadit strejdu, který se nesnese se svojí exmanželkou, ale snad nejvíce času zabere výběr těch správných dodavatelů.

10.10.2021

Fotograf, video, DJ nebo živá hudba – a spousty dalších. To, koho si nakonec vyberete, se obvykle odvíjí od toho, jak na vás jeho / její práce působí a pak také, jaké mají tito lidé reference. Pokud už máte vybráno, ale nemáte v plánu osobní schůzku, nejspíš se vám bude hodit našich dnešních pár tipů na to, na co všechno myslet, aby vaše spolupráce s dodavateli jednotlivých služeb v den D proběhla na jedničku.

OBECNÉ INFORMACE PRO VŠECHNY DODAVATELE

Každý, kdo se na vaší svatbě jen mihne, by od vás měli dostat informaci: kdy začíná jeho práce, tedy kam a v kolik hodin má dorazit nejlépe, když všem pošlete přesnou adresu (!) místa vč. GPS souřadnic k tomu přidejte i informaci o možnosti parkování stejné informace všem pošlete i k místu konání obřadu a hostiny (pokud jde o dvě různé lokace) každého z dodavatelů požádejte, aby vám upřesnil, kdy jeho práce končí a kolik si případně účtuje za to, že se zdrží déle a pokud máte v plánu dát hostům vybrat z více variant oběda, můžete se na jejich preference nebo třeba dietní omezení zeptat i svých dodavatelů. To je pro ně samozřejmě ale jen příjemný bonus, nikoliv vaše povinnost ...

FOTOGRAF A KAMERAMAN

Oba by kromě výše zmíněných informací měli vědět, kde byste se rádi fotili a jaký máte záložní plán pro případ, že počasí nedovolí jít ven. Pokud také máte v plánu na svatbě mít kromě krájení dortu a prvního tance i nějaký další program, bylo by fajn, aby věděli, jaký. Není nutné jim udávat časy, jde spíše o to, aby byli i technicky připraveni a včas na místě například na prskavkový tanec nebo u pouštění holoubků po obřadu. A pokud máte možnost se s fotografem a kameramanem potkat osobně ještě před svatbou – a u fotografa si třeba i vyzkoušet krátké párové nebo rodinné focení, běžte do toho! Jednak si na sebe zvyknete, takže si už na svatbě nebudete cizí, ale taky se přesvědčíte, že se vám práce a hlavně přístup toho konkrétního fotografa / kameramana opravdu líbí!

dodavatelé PR - fotograf

DJ NEBO ŽIVÁ HUDBA##

U hudebníků je dobré předem si vyjasnit, kdy plánujete, aby začali hrát, protože spousta DJ nebo kapel si účtuje čas strávený na svatbě na hodiny, ale jak je to v případě, že budou zvučit i obřad nebo že si přejete (a to určitě doporučujeme!), aby nějaká ta hudba „probublávala“ už coby podkres na svatební hostině?

Také je lepší jim už předem nahlásit, co byste si přáli zahrát na první novomanželský tanec, jestli máte nějaké zvláštní přání i na tanec s rodiči a v neposlední řadě – jaký máte hudební vkus? Je něco, co byte na svatbě za každou cenu chtěli nebo naopak v žádném případě nechtěli slyšet? Nemusíte odevzdávat dlouhosáhlé seznamy, ale pokud specifikujete alespoň umělce a žánry, uvidíte, že obě strany budou spokojeny. Důležité je se také přeptat na technické požadavky hudby – jak velký plac bude potřebovat? Kolik zásuvek? Má vlastní stůl? A techniku? Možná, že se budete divit, ale ne všichni DJ vlastní svoji aparaturu, takže se může stát, že se vás (obzvlášť ti pražští) sem tam zeptají, kdy a kdo jim tam vše potřebné přiveze.

ŽIVÁ HUDBA NA OBŘAD

Plánujte na obřad živou hudbu, která pak ihned po jeho skončení odjíždí? Pak byste se s nimi měli domluvit hlavně na tom, jaké mají řešení v případě špatného počasí, jestli potřebují zajistit zvukaře, kdy konkrétně přijedou a kdo a kdy jim předá za jejich práci peníze? Obvyklý bývá také požadavek na židle (bez područek, kvůli nástrojům!) – budou je potřebovat také? A kolik?

FARÁŘ A HUDBA V KOSTELE

S nimi se na všem potřebném domluvte v rámci „věrouk“, které byste měli absolvovat. Na co se často zapomíná je zeptat se, v jaké výši by měl být příspěvek kostelu a pak se také domluvit na případné výzdobě kostela. Vezmou si ji na starost oni, vy nebo vaše aranžérka?

EXTERNÍ DOPROVODNÝ PROGRAM

Ať už jde o vystoupení kouzelníka, ohňostroj, speciální zmrzlinový catering nebo třeba služby maséra, rozhodně byste měli zase zajistit pro danou aktivitu dostatek prostoru v místě, kde se bude odehrávat a zeptat se i na další technické požadavky jako je třeba nutnost vypnutí požárních hlásičů u ohňové show nebo zajištění šatny pro revival kapelu.

SLADKÉ

Kolik čeho budete mít na stole nebo sweet table, jak velký má být dort a kolik tun výslužek potřebujete, to je samozřejmost, kterou kromě vás často řeší i maminky a babičky :-). Vy byste si však měli pohlídat také to, kdo a kdy sladké na místo doveze, kde se tam bude chladit, jestli je třeba zajistit nějaké etažéry a v neposlední řadě také, kdo se v den D bude starat o jeho doplňování. Poskytuje některou z těchto služeb vaše cukrářka? Pak máte vyhráno. Že ne? Tak nezapomeňte, že je třeba si tohle všechno dobře pojistit.

dodavatelé PR - sweetbar

ARANŽ + KVĚTINOVÁ VÝZDOBA

S aranžérkou je třeba si kromě toho, z čeho všeho se bude skládat výzdoba, domluvit především na tom, kdo a kdy ji po svatbě uklidí a například i vrátí zapůjčený inventář. Co se květinové výzdoby týče, u vývazků a korsáží si pohlídejte, aby je nejistil jen obyčejný, ale rovnou spínací špendlík, ušetříte tím sobě i hostům dost starostí a také, aby každá květina na svatbě měla svoji vázu.

AUTA

Vozy na rozvozy hostů i ten, který přiveze novomanžele. Kromě toho, abyste měli dostatek aut pro daný počet hostů je důležité také to, aby mělo každé auto plnou nádrž, a také svého řidiče, který musí přesně vědět, kdy začíná a že končit může až nad ránem... GPS míst, na která bude jezdit, se také hodí, obzvlášť jestli je mezi vašimi hosty někdo, kdo bydlí na špatně přístupném nebo dohledatelném místě.

dodavatele PR-auto na svatbu

SERVIS KOLEM JÍDLA A PITÍ

Co se bude jíst je otázka, která zajímá většinu ženichů, ale zákulisí výdeje jídla (a pití) už je něco, na co myslí obvykle jen lidé, kteří se někdy pohybovali v gastronomii. Základem je mít zajištěn dostatek personálu jak na servírování oběda, tak i výdej následného rautu, a také obsluhy na „baru“, ať už jeho formu pojmete jakkoliv. Kromě toho se cateringu nebo místní obsluhy také ptejte na to, do kdy počítají s tím, že budou vařit a stejně tak obsluhovat.

KOORDINACE

Guru české etikety, pan Špaček, říkává, že: „Každá svatba by měla mít svého manažera!“ Nezáleží na tom, jestli jde o jednoho ze svědků, vaši kamarádu nebo profesionální svatební agentku, důležité ale je, abyste se předem domluvili na tom, co všechno v den D od tohoto člověka očekáváte, ať potom nejste během svatby zbytečně rozčarovaní nebo dokonce smutní. Klidně tedy přichystejte svojí pravé ruce podrobný seznam.

Tak co, přidali jsme vám pár položek na výčet toho, co všechno je třeba před svatbou zařídit? Pokud ano a nemáte ještě náš plánovač, můžete si jej založit a hned budete mít všechno lépe pod kontrolou!


Najděte si dodavatele a domluvte se s nimi v naší kategorii Organizace a koordinaceNejpropracovanější online svatební plánovač s kalkulačkou najdete tady
facebookPixel
Sledujte nás@svatba.cz
Máte zájem se prezentovat na Svatba.cz?©2024 Svatba.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena