Organizace a koordinace

Může žena požádat muže o ruku?

Myslíte si, že podobný akt je pro ženu nedůstojný a ponižující? Že vypovídá o přílišné oddanosti ženy a lhostejnosti muže? Nebo může být taková žádost o ruku stejně romantická jako ta tradiční?

20.7.2011

Nevěsty v černých šatech, obřady ve vzduchu nebo pod vodou - svatba je zkrátka událost, na které je dnes už možné a dovolené všechno. Tak proč by žádost o ruku, která jí předchází, nemohla proběhnout také trochu neobvykle?

Je nutné dodržovat všechny tradice?

Byla by určitě škoda, kdyby se od tradic a starých zvyků začalo úplně upouštět, ale člověk by měl jednat tak, jak cítí, i když se to někdy tradicím vymyká. Přestože je žádost o ruku a svatba vůbec pro mnoho lidí už jen přežitkem, pořád se najdou ti, kdo sní o svatbě jako z pohádky a stejně romantické a velkolepé žádosti o ruku, kterou od svého partnera tajně očekávají.

Podle všeobecného názoru by měly být společensky přípustné obě varianty, tedy i žena žádající o ruku muže, i když je tento postup stále výjimečný. I žena však může dát muži najevo své city a víru ve společnou budoucnost tímto způsobem (a nemusí být přitom nutně zastánkyní emancipace nebo feminismu), samozřejmě nenásilnou formou, třeba i v trochu vtipném pojetí. V obou případech je nejdůležitější správné načasování!

Jak požádat muže o ruku

Cítíte, že jste s tím pravým, ale přestože dáváte najevo touhu zpečetit váš vztah svatbou, váš partner se k ničemu nemá? Důvodem určitě nemusí být jeho nezájem. Zkuste vzít vše do vlastních rukou, z jeho reakce pak můžete velmi rychle poznat, na čem vlastně jste.

  • Vyčkejte na ten pravý okamžik, třeba při společné romantické večeři a podobně. Nezačínejte o ničem tak zásadním, pokud zrovna přišel z práce a chce si s otevřeným pivem sednout k televizi nebo jít rovnou spát.
  • Inspirujte se vlastní představou toho, co by v takovém případě udělalo radost vám. Vy znáte svého partnera nejlíp a nejlíp víte, můžete-li ho zaskočit a překvapit, aniž by z toho byl nepříjemně rozladěný. Dejte na svou vlastní intuici!
  • Neformulujte svou žádost způsobem, že mu vlastně dáváte ultimátum, nebo že se mu snažíte vyčíst, že i žádost o ruku zůstala na vás (jako všechno ostatní).
  • Nic nezkazíte malým dárkem.
  • Snažte se působit přirozeně a uvolněně, žádost o ruku není přece návštěva u zubaře! I přes možnou nervozitu nežádejte o ruku smskou nebo vzkazem psaným rtěnkou na zrcadle v koupelně.

Muži nevědí jak na to!

Podle výzkumů a statistik je až překvapivě vysoké procento žen nespokojených se způsobem, jakým je jejich partneři požádali o ruku. Bývají zklamané partnerovou neoriginalitou nebo přehnanou afektovaností, nebo i tím, jak celou záležitost odbyl a o ruku požádal vlastně jakoby mimochodem. Největším zklamáním pak bývá žádost o ruku bez prstenu, nebo trapné rozčarování nad klečícím snoubencem uprostřed rušné ulice.

Ženy se shodují v tom, že by byly raději požádány o ruku ve větším soukromí, partner by měl věnovat větší pozornost výběru místa a nespěchat zrovna do práce, na autobus apod.

Muži bývají také bezradní ohledně výběru prstenu, budoucí nevěsta si ho tedy předem vybere sama a celý akt ztrácí kouzlo romantického překvapení. Že by obavy z podobné situace byly důvodem, proč se někdy žena rozhodne udělat první krok?

Chystáte se požádat svého partnera o ruku, nebo už máte tuto zkušenost za sebou? Napište nám o ní!


Najděte si dodavatele a domluvte se s nimi v naší kategorii Organizace a koordinaceNejpropracovanější online svatební plánovač s kalkulačkou najdete tady
facebookPixel
Sledujte nás@svatba.cz
Máte zájem se prezentovat na Svatba.cz?©2024 Svatba.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena