Organizace a koordinace

Pět omylů o zimních svatbách

Láska Nebeská, Popelka, Mrazík, Anděl Páně, Dr. Živago... to je jen krátký výčet filmů, ze kterých můžete načerpat inspiraci pro zimní svatby. Většina párů si pro svůj den D vybírá datum v hlavní svatební sezóně (duben - září), a to zejména kvůli počasí.

12.7.2021

Pokud ale máte rádi zimu, nechcete „jít s davem“ nebo se zkrátka „musíte“ vzít co nejrychleji a vaše datum spadá do zimních měsíců, nemějte obavy – můžete jen získat! V dnešním článku pro vás vyvrátíme 5 omylů o zimních svatbách!

Podívejte se na video na téma „Zimnní svatby“ z našeho YouTube kanálu.

<div><iframe style="width:100%; height: 500px;" width="1800" height="1200" src="https://www.youtube.com/embed/k3v9-REXprk" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe></div>

MÝTUS PRVNÍ: V ZIMĚ NEMŮŽEME MÍT OBŘAD VENKU

Nesmysl ☺ Nemusíte zrovna šplhat na vrcholek hory a tam být oddáni v ohlušujícím větru, zkrátka bude jen nutné přizpůsobit se oblečením a rozdat hostům horké nápoje před a po (nebo i během?) obřadu.

Řešením může být také příjemně vytopený party stan nebo altán. Budete-li mít svatbu na horách a své “ano“ si chcete říct opravdu symbolicky třeba na vrcholku kopce nad hotelem, nechte hosty sjet po obřadu dolů k chatě na předem připravených sáňkách ;)

Zimní svatební obřad

MÝTUS DRUHÝ: SVATEBNÍ FOCENÍ MUSÍ PROBÍHAT JEN UVNITŘ

To je další velký omyl a byla by to opravdová škoda. Pro tuto příležitost můžete využít spoustu zajímavých doplňků jako kozačky nebo holínky, chlupaté rukavice, velký deštník (coby „ochranu“ před padajícím sněhem), sněžnice, lyžařský vlek...

Zimní chlad je jen dalším dobrým důvodem, abyste se k sobě mohli během focení pořádně přitisknout! A věřte tomu, že fotky na saních nebo při procházce ruku v ruce mezi hromadami třpytícího se sněhu vám bude kdekdo závidět. :-)

Zimní svatba

MÝTUS TŘETÍ: SVATEBNÍ ŠATY BUDOU MUSET MÍT DLOUHÝ RUKÁV

Ani to není bezpodmínečně nutné. Dlouhé rukávy, především krajkové, patří sice k současným trendům, pokud se vám nelíbí, i v zimě však můžete zvolit svatební šaty s krátkými rukávy nebo na ramínka. Přece jenom se bude svatba z větší části odehrávat uvnitř a venku vás může zahřát pelerínka, kožíšek, obří šála nebo třeba i stylová deka. Také pro samotné svatební šaty můžete zvolit silnější a tím teplejší materiál.

Zima přeje bílé v kombinaci s některým z výraznějších studených odstínů. Zvolte šaty s výraznými doplňky ve světle modré, fialové nebo stříbrné. Na zasněženém pozadí krásně vynikne také zlatá či vínová. Jen si dejte pozor na kombinaci „bílé s bílou“, která by mohla vytvářet dojem nemocničního prostředí.

Důležitou součástí outfitu nevěsty jsou bezpochyby šperky. Do zimní krajiny se nejlépe hodí vše čiré a blýskavé, co bude připomínat ledové krystaly. Ozdobte se diamanty, štrasovými náhrdelníky či přímo vyhlášeným českým broušeným křišťálem.

Svatba v zimě - modrá barva

MÝTUS ČTVRTÝ: ZIMNÍ VÝZDOBA NEBUDE TAK ROZMANITÁ JAKO TA LETNÍ

Asi už tušíte, že i tento mýtus vám vyvrátíme. Nejprve se podívejme na květiny. Je zřejmé, že svatební kytici z lučního kvítí budete muset v zimě nejspíš oželet. Spousty nádherných barevných květin jsou však k mání po celý rok, i když ve svatebním rozpočtu budou v tomto období znamenat poněkud vyšší položku než v létě.

Svatební kytice by měla samozřejmě ladit především k šatům nevěsty. Nebojte se sáhnout i po neobvyklých barvách. Pro zimní kytici jsou nejvhodnější růže nebo kaly. Základní barvou je bílá, k ní můžete volit třeba světle modrou, vínovou, hodí se i studená růžová nebo fialová. Kytici lze ozdobit (saténovou) stuhou, perličkami, peřím, neuškodí ani zlaté či stříbrné doplňky. Ideální je nechat si poradit od zkušeného floristy.

Další možností pak je sáhnout po látkové kytici nebo ještě lépe, využít toho, co „příroda právě dává“ a vyhrát si s živou kyticí z různých větviček, bobulovin, dozdobit ji šiškami a sem tam přidat i kousek z nějakého jehličnanu. Nejen, že budete mít opravdu unikátní kousek, ale také vás může přijít jen na pár korun.

A dekorace? Zima sama o sobě přináší mnoho námětů na svatební výzdobu. V období před Vánoci můžete využít adventních a vánočních motivů, jako jsou hvězdy, svícny, zvonky, adventní věnce a různé vánoční ozdoby. Většina lidí vánoční čas miluje, tak podpořte tuto atmosféru a uvidíte, že nálada všech přítomných bude o to slavnostnější. Tabuli lze namísto tradičních květinových vazeb ozdobit dekoracemi ve tvaru sněhových vloček či koulí, po ubrusu můžete poházet sklo znázorňující kousky ledu... Sál vyzdobte třeba skleněnými rampouchy a nezapomeňte ani na zimní výzdobu oken a hlavně – na záplavy svíček a světýlek. Zapojte fantazii a vytvořte své vlastní ledové království, s citem a vkusem vytvoříte aranžmá, které všem vezme dech!

Svatba v zimě a dekorace

MÝTUS PÁTÝ: HOSTÉ NEBUDOU NADŠENÍ ZE SVATEBNÍ OSLAVY V ZIMĚ

Budete překvapení, protože i tohle bude nejspíš přesně naopak! Svatba v létě nikoho nepřekvapí, navíc je často potíž chytit v daném místě vytoužený termín a nijak výjimečné není ani to, že musíte datum svatby přizpůsobit tomu, abyste se netrefili hostům do termínu dovolené. Tato starost u většiny z nich v zimních období odpadá.

A PÁR DALŠÍCH DŮVODŮ, PROČ USPOŘÁDAT SVATBU PRÁVĚ V ZIMĚ

Kromě toho však zimní svatba skýtá všem zúčastněným spoustu nevšedních možností zábavy i gastronomických požitků. Svůj svatební pobyt na horách můžete vylepšit příjemným wellness odpolednem pro hosty, lyžováním, horskou saunou, projížďkami na saních s koňmi apod.

Svatební hostina u krbu s otevřeným ohněm, svařené víno a třeba i zvěřina jako součást svatebního menu, spolu s ryze zimní svatební dekorací... mohl by vůbec někdo odolat? A co teprve svatba s vlastním pojetím Vánoc?

Zimní svatební tabule

HLAVNÍ KLADY ZIMNÍCH SVATEB

Začněme tím nej – víte, že dodavatelé, kteří mají přes sezónu plno, mají mnohem méně práce? A tak můžete získat fotografa, video, koordinátorku, zkrátka většinu služeb za bezkonkurenční cenu. Zimní svatba tedy provětrá vaši peněženku mnohem méně než ta letní.

Další kladný bod zimním svatbám přidávají poetické a hlavně originální fotky a videa. Valná většina novomanželů se chlubí fotkami z luk, polí a lesů plných barviček, ale fotky na sáňkách, ve sněhové závěji, koulovačku nevěsty a ženicha, záběry s vánočním stromečkem, ty už najdete jen v málokterém svatebním albu.

Z hlediska organizace a koordinace svatby (obzvlášť, pokud si svatbu a její program zařizujete a koordinujete sami) jsou zimní svatby pro laika mnohem jednodušší v tom, že se hosté více drží pospolu a uvnitř. Pauzy na cigaretu venku jsou spíše výjimečné, a pokud přece jsou, chlad svatebčany stejně za chvilku zažene zase rychle zpátky dovnitř.

Také svatební šaty a vůbec oblečení všech přítomných laděné v zimním duchu má své osobité kouzlo. Šaty pro nevěstu mohou být doplněny o kožíšky, deštníky (slunečníky proti sněhu), šály... a navíc se nabízí hned několik zajímavých, ale opravdu originálních zimních témat. Viděli jste už někdy rolákovou svatbu? Šálovou? Nebo třeba sněhulovou (ve sněhulích)? Zapojte fantazii a nebojte se svým hostům už například i skrze oznámení ukázat, že na vaší svatbě se tedy rozhodně nudit nebudou.

Kdo se bojí špatného počasí, může si být jistý, že každého svatebčana potěší „svatební grog,“ ideálně do hrníčku s potiskem vašich jmen, který hostům může zůstat na památku. Vy tak zabijete dvě mouchy jednou ranou. Koňské spřežení zase může napomoci vyřešit obtíže s dopravou z místa konání obřadu na hostinu a na rozdíl od tradičně křiklavě červených a růžových letních svateb, vy se můžete bez obav ponořit do všech možných odstínů modré, stříbrné, purpurové atp. Sníh ve spreji vám může být pravou rukou při zdobení svatební tabule, vločky, šišky nebo třeba i vánoční ozdoby jako téma – to všechno vám dopomůže vyčarovat svatbu snů za rozpočet, o kterém se vám ani nesnilo!

Focení na zimní svatbě

NEZAPOMENUTELNÁ JÍZDA

Aby vaše zimní svatba byla opravdu nezapomenutelná, projeďte se po zasněžené krajině na saních taženými koňmi nebo třeba na rolbě. Určitě požádejte fotografa a udělejte nějaké snímky ve sněhu. Užijete si to a budete mít nezapomenutelnou památku. A aby se ani hosté nenudili, uspořádejte odpolední sjezd na lyžích, půlnoční koulování či jakýkoliv jiný podobně ztřeštěný nápad. Své hosty můžete překvapit i originálními dárky v podobě zimních čepic či rukavic, na které třeba nechte vyšít jejich jména. Rodiny a přátelé tak při koulovačce jistě neumrznou a s láskou budu na vás i váš den D vzpomínat celou zimu a možná i ty následující.

Zábava na svatbě v zimě

Tak co, nahlodali jsme vás? Pokud ano:


Najděte si dodavatele a domluvte se s nimi v naší kategorii Organizace a koordinaceNejpropracovanější online svatební plánovač s kalkulačkou najdete tady
facebookPixel
Sledujte nás@svatba.cz
Máte zájem se prezentovat na Svatba.cz?©2024 Svatba.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena