Organizace a koordinace

Svatba: 10 praktických rad, které vám ulehčí den

Dnes bez jakýchkoli dlouhých řečí na úvod. Následujících deset tipů přinášíme zkrátka proto, abychom vám usnadnili svatební den!

16.3.2020

Tip č. 1: Vytvořte si předběžný časový plán svatby

Kdo je připraven, nemůže být překvapen. Dejte si proto tu práci a sepište si alespoň základní představu toho, co a kdy by mělo ve váš svatební den probíhat a jak dlouho to bude trvat. Ideální je, poradit se přímo s dodavateli. Zeptejte se fotografa, jak dlouho plánuje fotit a kdy (Aranžované fotky po obřadu nebo až po obědě? Což je mimochodem lepší z těchto dvou variant), kadeřnice a vizážistky, jak dlouho vás budou česat a líčit, hudby, kdy začne hrát... A nezapomeňte ve svém plánu i na přejezdy aut! Také se spojte se svědky a zkuste zjistit, jestli pro vás plánují nějaký program a jak je zhruba dlouhý, abyste jej mohli doplnit do svého plánu. A to nejdůležitější nakonec – nezapomeňte ani na soupis seznamu kontaktů na dodavatele, abyste v případě nutnosti mohli jen mrknout do papíru a vytočit číslo!

Tip č. 2: Zaměstnejte manažera svatby

Pověřte organizací svatebního dne někoho, kdo už má s přípravou svatby zkušenosti a kdo dohlédne na to, aby vše klapalo jak má, aniž byste jej museli kontrolovat. Pokud to nebude svatební agentura, pak třeba spolehlivý kamarád, svědek... vždy ale jen jedna jediná pověřená osoba, která bude přesně vědět kdo, kdy, kde, jak, proč... Ideální je, pokud se jedná o kamaráda nebo někoho z rodiny, sednout si společně na kafe (pivo, drink – jak je vám libo…) a probrat předem svatební den hodinu po hodině (nebo klidně i minutu po minutě). Uvidíte, že se vám to vyplatí!

Tip č. 3: Vezměte si pohodlné boty

Kdo viděl Forrest Gumpa ví, že dobré boty jsou základ. A kdo ne, koukejte se na tenhle film podívat, protože je výborný! ☺ Ale teď vážně. Nevěsta i ženich by se měli cítit hlavně pohodlně. Dnes nejsou výjimkou ani nevěsty v balerínách a ženichové v teniskách. Pokud jste zvyklá nosit podpatky a umíte na nich chodit, směle do toho. Rozhodně ale není nejlepší nápad sáhnout po takových botách jen proto, abyste jeden den byla v očích ostatních za hvězdu a sama trpěla. Pokud si na svatbu pořizujete nové boty, nezapomeňte si je doma rozchodit. Ideální způsob je namočit si silnější ponožku a chodit v botách doma po bytě alespoň více než dvě hodiny. Každopádně ať sáhnete po lodičkách nebo teniskách, základní pravidlo se nemění: vezměte si pohodlné boty!  

Tip č. 4: Připravte si KPZ

Co byste jako nevěsta neměla doma zapomenout? „Základní výbava“ vaší KPZ (kabelky poslední záchrany) by měla být minimálně tato: balení papírových kapesníčků, pomáda a lesk na rty, případně i rtěnka, parfém, Ibalgin a alespoň malá hotovost. V příručním zavazadle, které svěříte někomu spolehlivému (třeba svému svědkovi), byste pak měla mít: náhradní samodržící punčochy, lak na vlasy, matující pudr, deodorant, spínací špendlík a mobil s vypnutým zvukem.

Tip č. 5: Vynechejte vývazky

Myrta v klopě, coby symbol štěstí a stálosti citů, nemá už dnes v podstatě jinou než jen estetickou funkci. V minulosti byla myrta zároveň něčím, jako důkazem. Důkazem toho, že tento člověk patří ke svatební hostině a hostinský mu může nalévat na účet pantáty, na rozdíl od ostatních štamgastů ze zdejší vsi, kteří „vývazky“ nedostali. Nostalgické a pověrčivé nevěsty tedy stále ještě po myrtě můžou sáhnout, pokud ale patříte mezi ty praktičtěji smýšlející, ušetřete korunky, ale i nervy, stres s rozdáváním vývazků sobě i ostatním a raději peníze investuje například do bohatší kytice pro nevěstu.

Tip č. 6: Únos nevěsty

Naše rada zní: vyhněte se mu! Únos vám ukrojí ze svatebního dne spoustu času, který namísto se svými hosty budete trávit jen s hrstkou přátel objížděním hospod a utrácením dalších a dalších peněz z ženichovy kapsy. Jakmile k únosu dojde, většina hostů na svatbě rychle ztratí náladu a téma jejich rozhovoru je jen jedno: kdy se novomanželé vrátí? Zkuste se vžít do jejich kůže...

Tip č. 7: Dejte si pozor na problémové hosty

Nezvládnutý alkohol, nesváry v rodině nebo třeba i strýčkové, kteří se rádi „dvoří“ nevěstiným kamarádkám. To všechno může způsobit problém. Jak se ale něčemu podobnému předem vyhnout? Pokud si ze společenského hlediska nemůžete nebo prostě nechcete dovolit tyto hosty na svatbu nepozvat, nejlepším řešením je vytipovat si z ostatních hostů ty, kteří ví, jak na ně a nenápadně, ale důrazně je už předem poprosit o jakýsi dohled. Každé malé dítě ví, že prevence je lepší, než následná léčba!  

Tip č. 8: Zakažte házení rýží

Házení rýže na novomanžele je prastarý zvyk, který má symbolizovat plodnost. Pokud ale rýži nahradíte okvětními plátky nebo třeba svatebními bublifuky, symbolika plodnosti zůstane, ale ušetříte si trápení s vybíraným rýže z vlasů a hlavně z pod svatebních šatů. Rýže na zpoceném těle totiž zanechává hnědé flíčky, které o svatební noci nevypadají zrovna sexy... Rozšiřte tedy řady nevěst, které házení rýží bojkotují!

Tip č. 9: Kašlete na výslužky

Ačkoli jsou v našich luzích a hájích zvyklostí, v dnešní době už se od této tradice pomalu ustupuje, protože darování výslužek je náročné jak na čas, tak i na finance. Navíc většina výslužek stejně nakonec ani nedorazí do ledničky obdarovaného, protože už po (často náročné) cestě ze svatby se z nich stane drobení. Spousta párů tak sahá po dárečcích typu svatební víno (které už ale taky pomalu ustupuje z módy) nebo upomínkových předmětech s vlastním potiskem. Nebojte se kreativně se vyřádit a své hosty překvapit něčím, co se jim bude líbit nebo hodit daleko víc, než krabice zákusků!

Tip č. 10: Buďte „v pohodě“

Zlaté pravidlo každé svatby zní: pokud jsou nevěsta a ženich uvolnění, sví a baví se, pak se tato nálada přenese i na svatební hosty. Snažte se jej tedy dodržet a celý svatební den si užít na maximum!


Najděte si dodavatele a domluvte se s nimi v naší kategorii Organizace a koordinaceNejpropracovanější online svatební plánovač s kalkulačkou najdete tady
facebookPixel
Sledujte nás@svatba.cz
Máte zájem se prezentovat na Svatba.cz?©2024 Svatba.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena