Organizace a koordinace

Usaďte své hosty stylově!

Aneb jak na design zasedacího pořádku? To si povíme právě dnes.

14.9.2021

Zasedací pořádek by neměl chybět na žádné svatbě, kde se potká více než 15 hostů. Je praktický a zaručí vám bezproblémový začátek svatební hostiny. Díky němu se totiž obejdete bez toho, aby se nevěsty a ženicha každý zvlášť chodil ptát: „A kam si teda můžeme sednout?“. Klasický nudný arch papíru ale můžete proměnit v designový prvek, který zaujme všechny přítomné. Dejte svému zasedacímu pořádku styl!

Přinášíme Vám 9 tipů, jak na to. Inspirovat fotografiemi se můžete zde:

1. Použijte akryl

V posledních letech rozvířil vody českého svatebního designu a pořád se drží na výslunní. Akryl. Je to totiž všestranný materiál, se kterým si můžete vyhrát. Lze jej velmi jednoduše rozřezat (vyříznout z něj jakýkoliv tvar) nebo využít v ploše (obdélník, čtverec...).

Také způsobů jak na něj uveřejnit seznam hostů je více. Můžete na něj psát křídou v tužce nebo si jej nechat potisknout, případně si text nechat na akrylovou tabuli vygravírovat. Otázkou ještě je, jestli zvolit jeho matnou verzi, která působí jemněji nebo známější čirou verzi, která je o něco elegantnější.

2. Přírodní pojetí

Pokud se vám myšlenka „dalšího zbytečného plastu“ příliš nezamlouvá a akryl jste proto vyškrtli ze seznamu možností, třeba vás osloví nápad s „bylinkovou zahrádkou“.

Tento způsob usazení hostů je jednak opravu originální, zároveň jej taky ale později můžete proměnit v atraktivní dárečky pro hosty. Stačí jen pořídit si květináčky s různými bylinkami a do každého z nich pak umístit zapichovací jmenovku. Tzv. „zápichy“ se dnes dají pořídit na internetu za pár korun, efekt je ale úžasný! Pokud plánujete kulaté stoly, pak pořiďte tolik květináčů, kolik bude stolů a zápichy do nich umístěte tak, jak bude rozestavěno sezení. Pokud máte méně hostů nebo klasickou tabuli, může mít každý z hostů vlastní květináč a bylinky na stůl umístěte jednu vedle druhé přesně tak, jak mají hosté sedět vedle sebe. Můžete si vyrobit i jakousi květinovou stěnu složenou z více květináčů připevněných třeba na paletě.

Další hezkou možností je například umístit jména hostů na kartičky ve tvarů listí nebo přímo „živé“ listí a ty pak navázat na různě dlouhé stuhy, které spustíte z nějakého stromu nebo třeba ze stropu v předsálí místnosti, kde se bude konat svatební hostina. Na lístečku kromě svého jména každý host najde i číslo svého stolu nebo v případě klasické tabule slovní vysvětlení ve stylu – své místo hledej v pravém křídlu tabule, zhruba uprostřed...

usaďte hosty stylově příroda

3. Na zdraví!

Protože se většina českých svateb neobejde bez alkoholu, další způsob pojetí zasedacího pořádku je nejen zajímavý a vtipný, ale hlavně funkční! Proměňte jej v umělecké dílo a hosty uvítejte tak, že jejich jména napíšete / necháte vygravírovat na skleničky na sekt, keramické hrníčky, plecháčky, krigly, které umístíte na tabuli nebo na bar. Nebo vytvořte přímo „seznamovací koutek“, který situujete někam k příchodu na svatbu a hosty naveďte přímo k němu. Vznikne vám malé umělecké dílo, které se navíc může stát zajímavým tématem k hovoru.

4. Látková visací „plátna“

K tzv. „boho“ nebo „vintage“ svatbám se beze sporu hodí cokoliv, co výzdobě dodá nádech romantiky. Přímo étericky může působit zasedací pořádek natištěný na látku a je jen na vás, pro jaký design se rozhodnete. Látkové „bannery“ si dokonce můžete nechat potisknout vašimi fotkami a oživit tak prostor, kde se svatba koná, více „výtvarnými díly“ nebo třeba s jejich pomocí zakrýt hluchá nebo nehezká místa. Zasedací pořádek se stane stane jen jednou ze součástí celé výzdoby, ale krásně ji doplní.

5. Kožené klíčenky

Pokud se vám líbí myšlenka, že byste ze zasedacího pořádku mohli zároveň udělat dárek pro své hosty, nechejte jejich jména vygravírovat na koženou klíčenku. Tu pak stačí zavěsit třeba na klasickou korkovou tabuli, kde ji umístíte na místo, na kterém má v rámci tabule daný host sedět, a když je po všem, každý z hostů si tak odnese malou, ale stylovou a krásnou památku na váš svatební den.

6. Krájecí prkénka

A pokud máte blíže ke dřevu, než ke kůži, třeba vás více osloví nápad nechat jména jednotlivých svatebčanů vygravírovat na prkénka a ty pak buďto přímo položit na místo, kde budou sedět, nebo je zase uspořádat do tvaru tabule a hostům rozdat až později. Doporučujeme zejména na rustikální svatby!

7. Minimalistický design

Jednoduché, moderní, elegantní linie i struktury – to je minimalismus. Oslovte šikovného kaligrafistu nebo si zakupte font, který vás osloví a zasedací pořádek si nechejte nakreslit tuší nebo vytisknout černý na bílém. V jednoduchosti je krása...

usaďte hosty minimalismus

8. Hravé sportovní pojetí? Terč na lukostřelbu

Máte blízko ke sportu? Co takhle vsadit na zasedací pořádek, který bude vypadat jako terč na lukostřelbu? Na každý šíp napište jméno hosta a je to. Pokud máte kulaté stoly, vždy každý terč = jeden stůl, šípy umístěte tak, jak byste si představovali, aby hosté seděli. Efekt bude úžasný!

9. Zpátky do minulosti

A to nejlepší nakonec! Jednou z nejsympatičtějších, ale zároveň nejpracnější možností, jak připravit zasedací pořádek, je požádat každého z hostů, aby vám věnoval svoji fotku. Fotky všech pak okopíruje do černobílé a nalepte na karton stejné velikosti. Ke každé z nich pak napíšete číslo stolu nebo ji opět umístíte do tvaru tabule tak, jak potom vedle sebe budou hosté reálně sedět. A pokud se vám podaří od hostů získat přímo jejich svatební fotky, uvidíte, že u takového zasedacího pořádku se všichni budou bavit ještě dlouho! Je to totiž nostalgické, ale zároveň opravdu milé.

Tak co, vybrali jste si některý z našich tipů? Pokud ano, budeme moc rádi, když nám pak pošlete nafocený výsledek a pokud ne, zde najdete tip na skvělé aranžéry, kteří vám rádi pomůžou vymyslet třeba i něco na míru přímo pro vás dva.


Najděte si dodavatele a domluvte se s nimi v naší kategorii Organizace a koordinaceNejpropracovanější online svatební plánovač s kalkulačkou najdete tady
facebookPixel
Sledujte nás@svatba.cz
Máte zájem se prezentovat na Svatba.cz?©2024 Svatba.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena