Svatební kytice a dekorace

Věnečky do vlasů

S rozmachem svateb v přírodě se i u nás v posledních letech ujal trend věnečků do vlasů, namísto závoje. Dneska se tedy rozepíšeme malinko více o nich.

23.3.2021

KDY ZVOLIT VĚNEČEK DO VLASŮ?

Samozřejmě tehdy, když bude ladit k vaší osobnosti, a také celkovému konceptu vaší svatby, ale především - k šatům. Pokud jste si vybrala takové, ke kterým věneček jde, proč po něm nesáhnout? Na druhou stranu, pokud jste holka z paneláku, která les vídá maximálně na stránkách časopisů, opravdu je look ála “lesní žena” tím, ve kterém se budete sama sobě (na fotkách a videu) líbit i za desítky let? Ne všechno, co je právě trendy, se musí hodit právě k vám, tak zkuste zvážit, jestli je aktuální “boho” či “vintage” styl to pravé ořechové právě pro vás.

NA CO SI DÁT PŘI VÝBĚRU KVĚTINOVÉHO VĚNEČKU DO VLASŮ POZOR?

Zaměřte se nejen na to, aby k sobě kytky hezky šly, ale především, abyste vybrala takové, které:

Jsou sezónní,

dlouho vydrží čerstvé,

nejsou silný alergen (aby se vám nestalo, že si ženich třeba v rámci focení přičichne, a pak se skácí k zemi…),

neodvedou pozornost od vás samotné, ale jen podtrhnou váš dokonalý vzhled!

JAKÉ KYTKY VYBRAT?

S tím by vám měla poradit především vaše floristka (co se jejich vlastností týče), a pak se na názor můžete zeptat také své vizážistky a kadeřnice, které vám poradí se vzhledem. Oběma už jistě prošly pod rukama desítky nevěst, a tak dobře ví, jak s věnečky “pracovat” i co se jejich výběru týče.

VĚNEČEK NEMUSÍ BÝT JEN Z KYTEK

Samozřejmě se také můžete rozhodnout pro věneček ze slámy, čiroku, různých větviček, doplněný o bobule, trochu zeleně… nebo namísto živých sáhnout po květech umělých. A nebojte se, dneska už určitě nejde o plastové atrapy z tržnice. Pokud najdete kvalitního dodavatele (kterých je všude kolem plno, stačí si jen správně vybrat), bude věneček z umělých květů k nerozeznání od toho živého. Jediný rozdíl je v tom, že ten z “neživých” květin můžou nosit na hlavě ještě vaše vnučky.

JAK VĚNEČEK VE VLASECH UPEVNIT?

Popasovat s uchycením v účesu tak, aby věneček držel tam, kde má, by se měla umět vaše kadeřnice. Důležité je nespoléhat se na den D a vyzkoušet si upevnění věnečku v rámci zkoušky svatebního účesu, ale pozor - zkuste si s ním i zaběhat (i když jen po místnosti) a několikrát povyskočit, abyste jej pak ve svatební den nemusela co chvilku sbírat ze země nebo v jednom kuse z tanečního parketu. Některé nevěsty si jej jen tak volně položí na hlavu, ale pak celý den bojují s tím, že jim věneček padá. Mějte tedy ke sponkám (ať už klasickým vlásenkám, pinetkám nebo lupačkám), které budete mít ve vlasech, připraveny do zásoby i náhradní. Ty svěřte třeba své svatební koordinátorce, svědkům, rodičům - zkrátka komukoliv, koho budete mít ve svatební den často po ruce, nebo je šoupněte přímo ženichovi do skryté kapsy u saka. Pokud tedy bude nějaké mít…

CO S NÍM PO SVATBĚ?

Vedle záplavy svatebních dekorací a různých upomínkových předmětů vám po svatbě zbude i spousta květin, včetně věnečku. Květinami si můžete ozdobit byt / dům nebo je rozdat dámám, které se vaší svatby zúčastnily, případně jejich částí potěšit ty, kteří už nejsou mezi námi, ale květinová výzdoba jim alespoň na chvíli zkrášlí místo posledního odpočinku. Co ale s věnečkem?

Pokud nemáte v plánu si jej usušit a nechat na památku, zavěste jej na stuhu a vytvořte si z něj například ozdobu na (vchodové) dveře. Jeho krásu si tak budete moci vychutnávat ještě o pár dní déle.

SYMBOLIKA

Nakonec ještě trochu těch svatebních tradic. Víte, proč se na svatbách tak často opakuje motiv kruhu, který tvoří třeba i věnec do vlasů? Kruh totiž symbolizuje “pospolitost navždy”. A také nemá začátek, ani konec, stejně jako láska vás dvou.

Se svatbami byl pojem “věneček” často spojován právě proto, že pokud jej měla dívka na hlavě, dávala tím ostatním najevo, že si své panenství schovala jen a jen pro svého manžela. Tento pohled se hlavně u starší generace může objevovat ještě dneska, takže se pak případně nedivte, když se vás na to vaše babička během svatebního dne zeptá :).

Obecně také lidé dříve věřili, že věnec jako takový měl magickou moc a v minulosti (nejen) proto zdobil hlavy mnoha významných vládců.

Tak co, bude zdobit v jeden z nejdůležitějších dní ve vašem životě i tu vaši?

Uvodní fotografie : Adéla Klepalová


Najděte si dodavatele a domluvte se s nimi v naší kategorii Svatební kytice a dekoraceNejpropracovanější online svatební plánovač s kalkulačkou najdete tady
facebookPixel
Sledujte nás@svatba.cz
Máte zájem se prezentovat na Svatba.cz?©2024 Svatba.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena