Svatební šaty

Jak vybrat svatební šaty

Většina dívek a žen sní o svojí svatbě už od dětství. A i když roli ženichů od frontmanů kapel a hollywoodských star postupně přejímají kluci a chlapi z okolí, to hlavní zůstává. V hlavní roli jste vy a – ty nejkrásnější svatební šaty na světě. Kde je ale najít? A podle čeho si vybrat ty pravé?

14.12.2021

Naštěstí dnešní doba nabízí spousty inspirace. Od internetových stránek českých i zahraničních svatebních salonů, přes alba svatebních fotografů, kde si šaty můžete prohlédnou na reálných nevěstách, až po svatební portály jako jen ten náš a hlavně sociální sítě, kde to mezi nevěstami opravdu žije.

Jaké jsou možnosti? Šaty si můžete koupit, půjčit nebo nechat ušít. Koupi nabízí spousta kamenných i internetových obchodů, a to nejen těch českých, a pokud chcete ušetřit a nejste až tak náročná, nevynechejte při surfování na internetu ani různé svatební bazary a bazárky! Cena za kterou si šaty můžete pořídit je často podobná nebo i nižší než cena půjčovného v salonech, zase se ale musíte smířit s tím, že nemáte možnost zkoušení, výběru a hlavně přípravy a úprav vybraných šatů tak, aby vám sedly na míru.

jak vybrat svatební šaty

V České republice však při výběru společenských, a tedy i svatebních oděvů stále dominují svatební salony. Jejich návštěvu jednoznačně doporučujeme už jen proto, že si uděláte dobrou představu o tom, jaký střih šatů vám reálně sedí nebo ne. A s kým byste měla do salónů vyrazit? Vyberte si toho, kdo vás dobře zná a alespoň částečně sdílí váš vkus. Obojí určitě velmi oceníte, pokud budete váhat mezi více modely. V profesionálním salonu vám samozřejmě s výběrem rádi poradí, ale s kamarádkou (maminkou, babičkou...) po boku na zkoušku budete mít o to hezčí vzpomínky.

zkoušení svatebních šatů

A ještě pár řádků k možnosti nechat si šaty ušít. Tato varianta má samozřejmě své kouzlo v tom, že na sobě budete mít opravdu originální model, který vám dokonale sedne. Nevýhodou je, že si na začátku nemůžete být jistá, jestli se opravdu povede podle vašich představ a musíte se plně svěřit do rukou tvůrce šatů a dát mu plnou důvěru. Oproti půjčovnám také nemáte srovnání, ale zase máte pohled někoho, kdo s šaty pracuje dennodenně. Také to bude chtít pár zkoušek, každopádně pokud jste ráda „jiná“, proč to nezkusit? Cenově se budete pohybovat na částkách podobných těm za půjčovné, ale i mnohem výše (to je opravdu individuální). Počítejte ale s tím, že pokud máte v plánu šaty po svatbě prodat, nejspíš to bude trvat mnohem déle, než když prodáváte „konfekci“, protože tak to u šatů šitých na jednu konkrétní postavu zkrátka bývá.

svatební šaty od návrhářů

STYL SVATEBNÍCH ŠATŮ

styl svatebních šatů styl svatebních šatů styl svatebních šatů

BAREVNÉ SVATEBKY? PROČ NE?

Když se řekne svatba, automaticky nám při představě šatů vyskočí bílá barva. To už ale dávno není pravda. Na dnešních svatbách je k vidění i spousta jiných barev, mezi kterými dominují různé odstíny champaigne nebo pastelových barviček (hlavně růžové, meruňkové, hnědé...). Ty totiž nám, Středoevropankám, sluší mnohem víc. A nemusíte se bát toho, že si ženich trvá na bílé nevěstě. Rozdíl totiž obvykle poznáte jen, když vedle sebe v salonu pověsíte právě sněhově bílé a vedle champaigne šaty. Myslete ale na to, že je (opravdu!!) důležité sladit s vaší barvou šatů i barvu ženichovy košile! A že se vám líbí černé svatebky? Pojďte do toho!

JAK VYBRAT VHODNÉ SVATEBNÍ ŠATY PRO VAŠI POSTAVU?

Základní pravidlo při výběru svatebních šatů je, abyste se v nich cítila dobře a aby šaty zvýrazňovaly vaše přednosti a zakrývaly nedostatky. Například střih do áčka si mohou dovolit štíhlé dívky a ženy, pro ty s chlapeckou postavou se hodí spíše třeba svatební šaty ve stylu mořské panny. Krátké svatební šaty zase spíše pro sportovní typy. Jaký zvolíte střih, materiál nebo barvu, to vše může být zásadní. Pokud váháte na tím, jaký typ posty máte, stačí si udělat krátké domácí pozorování. Jak na to?

Bez bot, jen ve spodním prádle se postavte před zrcadlo. Stůjte rovně, ale přirozeně, s nohama u sebe a rukama volně podél těla. Při pohledu na své tělo se soustřeďte zejména na šířku ramen, boků a klenutí pasu. Pro nejčastější typ postavy, označovaný jako hruška jsou typické boky širší než ramena a zároveň dobře viditelný pas. Pokud máte ramena i boky skoro stejně široké a pas nevýrazný, řadíte se k typu obdélník. Typ jablko charakterizují poměrně štíhlé nohy a hrudník, širší pas a silnější, vystouplé bříško. Souměrná postava s výraznými ženskými křivkami a úzkým pasem bývá označována jako typ přesýpacích hodin. Typ obrácený trojúhelník poznáte podle širších ramen, nenápadného pasu, nezaoblených boků a štíhlé spodní poloviny těla.

Pokud ale šaty nebudete kupovat na dálku a vydáte se do dobrého svatebního salonu, můžete tento krok vynechat a nechat si poradit od místních asistentek, kterými pod rukama projdou i desítky nevěst týdně, a tak už dobře mají v oku, co komu sluší.

10 RAD NA ZÁVĚR

  1. Než vyrazíte do salónů, zapátrejte po internetu nebo se zeptejte po známých, abyste šly rovnou tam, kde mají dobrou pověst.
  2. Předem si ověřte provozní dobu svatebního centra a nejlépe se objednejte dopředu. Vždy se vás budou ptát na termín a místo konání svatby. S sebou si nezapomeňte kartu nebo hotovost na případnou zálohu.
  3. Šaty je dobré vybírat s dostatečným předstihem, klidně i několik měsíců dopředu.
  4. Když jdete zkoušet svatební šaty, je lepší s sebou už mít obuv se zvažovanou výškou podpatků. Nemusí to být přímo svatební boty, na ty je ještě čas, jde opravdu jen o jejich maximální výšku, aby se vám lépe odhadovala délka šatů.
  5. Vyzkoušejte různé typy, barvy a varianty šatů, abyste viděly, který styl vám opravdu nejlépe padne.
  6. Vyzkoušejte si, jak se vám v šatech pohybuje.
  7. Rozhodněte se pro styl, který není všední, ale zároveň je nadčasový! Svatební šaty budete mít oblečené jen jeden jediný den a pravděpodobně naposledy.
  8. Doplňky si pořizujte až po konečném výběru šatů.
  9. Několik dní před svatbou se dolaďují detaily na poslední zkoušce vybraných šatů, v té době je už fajn mít pořízeny svatební boty a spodní prádlo.
  10. Při výběru šatů byste měla také přemýšlet o ženichovi, o jeho postavě. Vedle malého drobného ženicha byste v nabíraných širokých šatech s dlouhou vlečkou působila nejspíš dost robustně. Zkrátka volte svatební šaty tak, aby vám to vedle sebe pak slušelo!

Teď už jen doladit šaty tím pravým účesem a make-upem... a to je pro dnešek všechno.

Přejeme vám šťastnou ruku při výběru!


Najděte si dodavatele a domluvte se s nimi v naší kategorii Svatební šatyNejpropracovanější online svatební plánovač s kalkulačkou najdete tady
facebookPixel
Sledujte nás@svatba.cz
Máte zájem se prezentovat na Svatba.cz?©2024 Svatba.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena