Zábava na svatbu

Originální svatební noviny – 13 praktických tipů a triků, jak si vytvořit vlastní!

Máte pár volných večerů a tvůrčího ducha? Zkuste se vedle výroby aranžmá pustit do tvorby svatebních novin. Na internetu kolují stovky šablon a ukázek, takže získat představu, jak by takové noviny mohly vypadat, by neměl být problém.

10.11.2020

My na svatba.cz vám ale přinášíme konkrétní tipy z praxe na to, co by v originálních svatebních novinách nemělo chybět a co si naopak můžete odpustit, protože to čtenáře až tolik nezaujme.

  1. Začněte tím, jak bude vaše tiskovina vypadat. Velkou pozornost tedy věnujte designu novin. Pokud chcete střídat fonty (písma), zvolte si maximálně dva, jeden na nadpisy, druhý na obsah. Vůbec nejlepší ale je, rozhodnout se jen pro jediný. Co se barev týče, s těmi to také nepřehánějte a určitě sáhněte po těch, do kterých bude laděná celá vaše svatba.

  2. Přemýšlíte, v jakém editoru tvořit a v jakém formátu noviny pak tisknout? Pokud umíte s grafickými programy, určitě využijte je. Jestliže ale ne, spíše než po wordu sáhněte – překvapivě – po powerpointu, v něm se dá doslova kouzlit. Výsledek pak uložte do .pdf, z něj se totiž tiskne nejlépe.

  3. Nevíte, jak své svatební noviny pojmenovat? Co třeba podle vašeho nového příjmení? Novákovi vydají Novákoviny, Kubáčovi zase Kubáčoviny...

  4. Hodit by se mohla i rada, jaký zvolit formát tiskoviny? Nejlepší bude držet se léty prověřeného modelu na jaký jsme všichni zvyklí u klasických novin a použít oboustranný tisk minimálně na A3. Pak už stačí jen vložit jednotlivé listy do sebe – a je to!

  5. A teď už k obsahu. Co dát na titulní stranu? Kromě fotky (fotek) vás dvou můžete přidat třeba i „bulvární“ článek o tom, že jste se dneska vzali a v něm několik informací o tom, co čtenáře čeká uvnitř novin, abyste své hosty nalákali číst dál.

Svatební noviny

  1. Samozřejmostí by měl být článek o každém z novomanželů zvlášť - něco málo ze života nevěsty a ženicha. Bohatě bude stačit půl strana textu o jednom i druhém, určitě ale zalovte ve svých domácích albech, protože „oldschoolové“ fotky, ty vždycky zaručeně pobaví. O to víc, když se na nich mihnou i tváře některých svatební hostů.

  2. Nezapomeňte ani na pár odstavců o vašem seznámení, zkuste si ale dát vzájemně za úkol popsat jej svými slovy oba a hlavně – každý zvlášť! A ani jeden si výsledek nepřečtěte dříve, než ve vytištěných novinách. Nejen hosté se určitě pobaví...

  3. Vynechat byste neměli ani interview s nevěstou a ženichem. Zkuste jej ale pojmout nějak vtipně a opět si výsledek přečíst až na svatbě.

  4. Plánujete dát do novin harmonogram svatby? Vypište události, ale v žádném případě neuvádějte časy, vyjma těch hlavních, se kterými se nedá hýbat, jako je obřad a zasednutí k tabuli! Na svatbách bez koordinátora se totiž časový sled událostí málokdy dodrží, a hosté se by se vás pak jen stále dokola mohli chodit ptát, „kdy už teda ten první tanec bude, když je v novinách napsáno 17:00 a už je 17:14?!?“ Tak na to myslete a předejděte podobným „problémům“ už při psaní.

  5. Článek, který bývá jedním z nejčtenějších je jednoznačně ten o tom, co se bude jíst a pít. Proto tuto rubriku nevynechejte. Nemusíte dlouze popisovat večerní raut, ale obědové menu a nápojový lístek, včetně nealka, piva na čepu a informací o tom, jak funguje (samo?)obsluha nebo třeba nápojový koutek se jistě budou hodit.

Počtení o tom, co se bude pít můžete uvést třeba v poslední době oblíbenou a vtipnou hláškou: Protože žádná dobrá historka nikdy nezačíná slovy: „To když jsme tehdy jedli salát...“ na baru vám dnes nabízíme:

  1. Líbí se vám myšlenka děkování rodičům, ale veřejně na svatbě přede všemi hosty si na něco takové netroufnete? Věnujte maminkám a tatínkům samostatnou stránku v novinách a doplňte ji společnými fotkami od kolébky až do dneška. Když si dáte tu práci a uvedete konkrétní vzpomínky, zážitky nebo „jen“ to, za co jste jim opravdu vděční, vsaďte se, že nejedno oko nezůstane suché.

  2. Máte zajímavé informace o místu konání obřadu a hostiny? Sem s nimi! Ať už se týkají historie těchto míst nebo toho, jak jste je objevili a proč jste si pro svůj velký den zvolili právě je.

  3. A co můžete naopak ve svatebních novinách vynechat? Obecná klišé jako vtipy o manželství, tchýních, i ty kreslené, různé osmisměrky... a jiné „vycpávky,“ které většina čtenářů přejde. To, co je zajímá nejvíc, je totiž povídání o novomanželích a případně o nich samotných. Například prostřednictvím vámi vymyšlených speciálních horoskopů, ve kterých se každý najde, a které jednotlivým znamením horoskopu předpoví, co že je dnes čeká (pojměte tedy rady „svatebně“). Nebo třeba tajenky vymyšlené tak, že otázky budou výhradně ze života novomanželů a odpovědi dají dohromady vaše nové společné příjmení nebo nějaký ten krátký vtípek o manželství, abyste hosty krátce pobavili nejen luštěním, ale i tím, co se díky němu dozví.

Samozřejmostí je uvést do novin také praktické informace týkající se svatebního dne, jako: jak máte vyřešeno ubytování (check-in/check-out, snídaně); parkování, případné odvozy aut či přímo hostů; kde vám svatebčané mohou nechat svatební dary; jaký jste si pro ně připravili program, zatímco se vy dva odjedete fotit; na koho se obrátit v případě jakýchkoli dotazů; kdo jsou vaši svatební dodavatelé; že DJ hraje na přání a cokoli dalšího, co byste potřebovali, aby všichni věděli...

Tak ať se vaše noviny líbí! A pokud kromě nich budete pokukovat i po dalších svatebních tiskovinách, inspirujte se třeba tady.


Najděte si dodavatele a domluvte se s nimi v naší kategorii Zábava na svatbuNejpropracovanější online svatební plánovač s kalkulačkou najdete tady
facebookPixel
Sledujte nás@svatba.cz
Máte zájem se prezentovat na Svatba.cz?©2024 Svatba.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena