Organizace a koordinace

Pravidla duchovní přípravy před církevním sňatkem

Církevní sňatek, nebo-li svátost manželská je u křesťanských církví chápána mnohem důsledněji a je jí také přikládána mnohem větší vážnost, než v případě občanského sňatku.

8.9.2015

Křesťan tak může být podle zásady „“Co Bůh spojil, člověk nerozděluj“, oddán jen jednou za život, zatímco občanský sňatek je možné uzavřít několikrát. Vstup do manželství je podle církevních pravidel a zásad chápán jako neporušitelný a neodvolatelný, doživotní slib. Rozluku takto uzavřeného manželství může umožnit pouze úmrtí jednoho z manželů, nebo zvláštní, pečlivě zkoumané okolnosti. V případě římskokatolického sňatku (římskokatolická církev má v mnoha okolnostech pravidla a podmínky vůbec nejpřísnější), musí být tato výjimka udělena ne menší církevní autoritou, než je sám papež.

Co je však nutné vědět a absolvovat, chceme-li církevní sňatek uzavřít? Pojďme se obeznámit se zásadami právě římskokatolické církve, která má u nás, dle statistik, nejvíc podpůrců a věřících.

  • Termín církevního sňatku je nutné domluvit na farním úřadě dva až tři měsíce předem, aby byl dostatek času na přípravná setkání s oddávajícím farářem. Tato setkání jsou podmínkou k uzavření sňatku a konají se obvykle na farnosti, kam přísluší nevěsta. Je jich obvykle šest a po dohodě se mohou konat i na jiné farnosti, k čemuž musí příslušný farář na žádost snoubenců vydat licenci.
  • Církevní sňatek není možné uzavírat v době půstu nebo adventu.
  • První setkání s farářem je obvykle o vyřizování formalit a provádí se vstupní zápis do knihy příslušné farnosti. Snoubenci by měli mít s sebou rodné listy, křestní listy a občanské průkazy.
  • Při dalších setkáních se hovoří o vztahu snoubenců k víře, Písmu svatému a všem církevním svátostem.
  • Poslední šesté setkání má snoubencům osvětlit a zdůraznit význam církevního sňatku. Dále se připravuje průběh svatebního obřadu a snoubenci mohou vyslovit svá přání a požadavky ohledně hudebního doprovodu, zpívaných písní, časového přizpůsobení délky obřadu, ale také vyjádřit přání o tom, jaká část z Písma svatého by měla být součástí svatební liturgie.
  • Pokud jsou snoubenci různého náboženského vyznání, probíhá obřad v katolickém kostele nebo v kostele církve druhého snoubence. V druhém případě však potřebuje snoubenec – katolík svolení biskupa.
  • Při církevním obřadu snoubenců různých vyznání může být vhodným řešením také svatba v rámci ekumenické bohoslužby, kterou slouží duchovní obou církví.
  • V případě uzavření církevního sňatku věřícího partnera s nevěřícím, je podmínkou souhlas biskupa diecéze příslušného faráře.
    Nevěřící partner často v tomto případě před svatbou konvertuje k náboženskému vyznání svého partnera, čemuž předchází křest.

Zdroj: www.svatebniinfo.cz


Najděte si dodavatele a domluvte se s nimi v naší kategorii Organizace a koordinaceNejpropracovanější online svatební plánovač s kalkulačkou najdete tady
facebookPixel
Sledujte nás@svatba.cz
Máte zájem se prezentovat na Svatba.cz?©2024 Svatba.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena