Snubní prsteny a šperky

Jak sundat příliš těsný snubní prstýnek, když začnou hrozit komplikace?

Snubní prstýnek nosíme neustále, často jej vůbec neodkládáme, přestože je to chyba. Prsten vystavujeme rizikům znečištění a poškození, sobě pak můžeme časem přivodit i zdravotní problémy.

25.12.2015

Během let a třeba i vlivem přibývání na váze nejsou naše prsty jako dřív, prsten je těsnější a může dojít k otoku, kdy už jej bez pomoci nejrůznějších metod vůbec nesundáme.

K otoku prstů na rukou však může dojít i vlivem úrazu, při sportu nebo po delším pochodu, či následkem infekce pod prstýnkem. Jakýkoliv léčebný zákrok na zraněné nebo nemocné ruce pak začne samozřejmě sejmutím všech šperků včetně snubního prstenu. Zaškrcení prstu malým, těsným prstýnkem může vést k nepříjemným a závažným zdravotním komplikacím, přeštípnutí nebo přeříznutí prstenu na nemocném prstu pak nemusí být tak docela jednoduché.

Prsten proto raději pravidelně sundávejte a kůži pod prstýnkem omývejte vodou s mýdlem. Ulevíte prstu a kůže si odpočine. Nanesením krému také můžete předejít nepříjemným, svědivým plísním, které se mohou vyskytnout právě na kůži neustále sevřené kovovým kroužkem.

Jak si můžete pomoci sami a bezpečně sundat snubní prstýnek bez jeho poškození?
- často pomůže důrazná manipulace s prstýnkem poté, co prst promažete silnou vrstvou mýdla. Jakmile překonáte kloub, je vyhráno.
- prstýnek lze sejmout také pomocí pevné nitě. Pevnou nit omotávejte kolem prstu těsnými otáčkami od středního článku prstu přes oteklý kloub až těsně k prstýnku. Pak se konec nitě podvlékne pod prstýnkem. Odmotáváním nitě směrem zpět i s prstýnkem se může podařit prstýnek přetáhnout přes kloub.

Když přijdou na řadu kleště
Po selhání obou těchto metod je nutné prsten přeštípnout, což raději svěřte chirurgům a jejich kleštím. Prsten se poté roztáhne a sundá a obvykle jej šikovné zlatnické ruce ještě zachrání.

Zdroj: Mudr. Jaroslav Pavelka, www.pralek.cz


Najděte si dodavatele a domluvte se s nimi v naší kategorii Snubní prsteny a šperkyNejpropracovanější online svatební plánovač s kalkulačkou najdete tady
facebookPixel
Sledujte nás@svatba.cz
Máte zájem se prezentovat na Svatba.cz?©2024 Svatba.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena