Vidíme všechny vrstvy “nahého korpusu“ promazané krémem, dort je nakonec většinou dozdobený čerstvým sezónním ovocem, ale můžeme použít i umělé nebo živé květy.
Tyto lehké, svěží dorty se výborně hodí na letní svatby a na hostiny, kde má převládat přirozenost a jednoduchost. Podle názorů mnohých nevěst, které o něm uvažují, je také praktičtější než klasický dort, neboť obvyklá silná vrstva marcipánu často zůstává na talířích všech hostů. “Nahý“ svatební dort nepůsobí těžce a hosté se do něho pustí s chutí, i po náročném svatebním obědě o několika chodech.
Milovníky jednoduchosti je tento typ dortu označován také jako nejkrásnější. Je mnoho způsobů, jak jej ozdobit a zkrášlit, aby působil skutečně impozantně, jak se na svatební dort sluší. Jednotlivé vrstvy korpusu mohou být poskládány střídavě ve dvou barvách, tmavé a světlé, stejně tak krémy v jednotlivých patrech dortu se mohou lišit barvami, což už samo osobě oku zalahodí.
Čerstvé ovoce jako jahody, borůvky, či rybíz podtrhnou celkový dojem svěžesti, kouzlit však můžete třeba i s čokoládou nebo tekutým karamelem, které například rozetřete po celé vrchní části dortu a na ostatní, spodní patra necháte volně stékat pramínky karamelu či čokolády, než na nich sami ztuhnou. Během vystavení dortu by neměl být problém ani s jeho osycháním, i když korpus obvykle není po stranách krytý žádnou vrstvou krému. Pokud je připravován den předem, obvykle se “rozleží“ a piškot nasákne vlhkostí krému. Pokud chcete, můžete však nechat okraje dortu pomazat krémem, kterým je plněný.
Vzhledem k tomu, že dort není držen pohromadě silnou vrstvou marcipánu ani jinou polevou, může mít někdy tendenci se “rozjíždět“. Pokud bude dort opravdu vysoký a plánujete svatbu v parném létě, bude dobré zvážit předem nejvhodnější způsob jeho uskladnění a délku vystavení.
Tento typ dortu měli na své dlouho očekávané svatbě i slavní Brad Pitt a Angelina Jolie.
Foto: Pixabay.com