Na kila nebo na kusy?
Pokudnemáte šikovnou cukrářku v rodině, je vedle jídla a pití právě cukroví tím, co může strunu svatebního rozpočtu napnout na vysokou míru. Samozřejmě záleží hodně na tom, jestli pro Vás cukroví peče (často moc šikovná a vyhlášená) známá z vedlejší vsi nebo renomovaný cukrář ověnčený několika cenami. Obvykle je známá z vedlejší vsi tím, kdo peče na kila a onen renomovaný cukrář si ve většině případů bude účtovat cenu za kus. Sama za sebe musím přiznat, že se snažím z pozice svatební agentky „svým nevěstám“ poradit, aby si prosadily cenu za kus u obou. Získáte tak totiž lepší přehled o tom, kolik sladkostí svým hostů nabídnete. Otázka, která Vám teď nejspíše naskočila zní: a kolik kusů na osobu máme tedy počítat? Základní pravidlo je, že „na stoly“ byste měli s budoucím manželem počítat ideálně 5 ks cukroví + 5 ks koláčku „na hlavu.“ S tím si BOHATĚ vystačíte! Cukroví do výslužek (pokud jste se rozhodli je dávat) se počítá zvlášť, a to podle velikosti krabičky. A pokud se vám líbí sladká show, můžete investovat i do oblíbené čokoládové fontány, která Vám také udělá medvědí službu. Hlavně u dětí!
Populární sweet tables
Mým oblíbeným tématem je servírování svatebního cukroví. Talíř plný barevných malých sladkých obrazců (růžová srdíčka, hnědé kruhy, dvojbarevné půlměsíce…) plněných ztuženým tukem, bývá poměrně častým obrazem zjevujícím se v mých nočních můrách. A myslím, že můžu s klidným svědomím říct, že většina šikovných aranžérek znalých dnešních trendů je na tom dost podobně. I když ty navíc strašívají například i různá dochucovadla jako kečupy, tatarka, sůl, pepř… zakomponovaná do jimi pečlivě navrženého a připraveného aranžmá svatební tabule. Elegantním řešením, které v posledních letech z amerických blogů o svatbách začalo pronikat i na naše české veselky, je tzv. „sweet table“ neboli mojí řečí „mňami bar.“ Jednoduše vyhradíte na cukroví a jiné sladkosti jeden jediný stůl, kde vše hezky naaranžujete tak, že Vaše hosty bude přecházet zrak a jejich chuťové buňky budou samou radostí tančit v rytmu salsy! Takže s chutí do toho (rozumějte - do objednávek) a půl je hotovo!
Dobrou chuť a hodně štěstí do manželství Vám z celého srdce přeje,
Vaše svatebniagentka.cz – Jana Hanzelková Kubáčová