Vám, kteří jste na velké veřejné finále soutěže nakonec nedorazili, přinášíme některé zajímavosti, včetně rozdělení soutěžních kategorií, dále pak jména vítězů a v neposlední řadě také rozhovor s finalistkou Lenkou Budínovou, která si v obklopení nepřehlédnutelné konkurence vysloužila za svou “Mrazivou fantazii“ záviděníhodné umístění.
„Den byl nabitý programem, a to nejen na pódiu a ve foyer nebo v učebnách, kde probíhaly po celý den zajímavé kurzy, ale také na stáncích všech vystavovatelů. Pro naši firmu to byla jedinečná příležitost nechat zákazníky vyzkoušet pomůcky a ochutnat suroviny, které nabízíme k prodeji,“ chválí víceúčelovost soutěže Michal Nettel, zástupce partnera soutěže portálu ozdobdort.cz.
„Počtem soutěžících i šíří designů byla letos nejbohatší kategorie amatérů Cukrářský objev roku, ale mě osobně překvapila novinková kategorie Fashion skulptura, ve které soutěžící tento rok předvedli, že čeští cukráři prostě umí,“ komentovala průběh finále Soňa Solařová, ředitelka soutěže a majitelka svatební agentury Unique Wedding.
Výrazný kvalitativní posun zaznamenala juniorská kategorie, kterou stejně jako loni posílili slovenští studenti. V kategorii Modelace cukrových květin jsme viděli opět dokonalé výtvory a Svatební design dortu bude inspirací pro mnohé cukráře.
Nejlepším svatebním dortem v roce 2016 se může pochlubit Michaela Fajmanová ze studia MIFA. Z pozvaných českých celebrit nejlíp peče dezerty a dekoruje dortíky Andrea Kabická. V rámci finálového kola soutěže Svatební dort roku, který v neděli 10. ledna sledovala více než tisícovka návštěvníků, o tom rozhodla odborná porota v čele s nejlepším českým cukrářem několika posledních let Lukášem Skálou. Členkou poroty byl i speciální host z Austrálie, špičková dortařka a lektorka Anna Maria Roche.
Vítězové všech kategorií získají týdenní stáž pod vedením Lukáše Skály, držitele titulu Cukrář roku a šéfcukráře restaurace Bruxx, vítězové kategorií Svatební dort roku a Cukrářský objev roku navíc mohou absolvovat jedinečný kurz vedený světoznámou cukrářkou Annou Marií Roche, která na finále přicestovala až z daleké Austrálie. Umístění na druhých místech se mohou těšit z kurzů od Stáni Mutlové (PunkRockCakes), Jarky Kasálkové (Luxusní dorty), Julie Alexovičové (Top Cake Studio) a dalších.
Rozhovor s Lenkou Budínovou
O své názory a pocity ze soutěže Svatební dort roku 2016 se s námi nyní podělí finalistka Lenka Budínová, která získala čtvrté místo za svůj dort motivovaný zimním obdobím a jeho kouzelnou atmosférou.
- Stala jste se finalistkou letošního ročníku soutěže Svatební dort roku 2016 a patří Vám krásné čtvrté místo. Jak dlouho jste se na tuto akci připravovala? Byla to Vaše první účast v této soutěži? Očekávala jste takovýto výsledek svého snažení?
Do soutěže Svatební dort roku jsem se přihlásila poslední den přijímání přihlášek. Sama bych se nepřihlásila, ale zákazníci a přátelé mě přesvědčili, abych to zkusila. Příprava makety a především květinové vazby zabrala asi týden. Jednotlivé části květinové vazby jsou na samostatném drátku a každý lístek potřeboval svůj čas pro zaschnutí. Výroba finálního dortu trvala čtyři dny. Dokončovala jsem ho do tří hodin v noci a na místě určení musel být nejdéle v sedm. Účast v soutěži byla moje první a určitě jsem neměla žádnou představu o možnosti svého umístění.
- Toto umístění jste si zajistila nádhernou kreací svatebního dortu s názvem: “Mrazivá fantazie.“ Co Vás přimělo vybrat si pro své soutěžní dílo právě tento, ryze zimní motiv?
Vybrat design dortu do soutěže pro mě bylo velice složité. Nikdy jsem nebyla na žádné cukrářské soutěži ani jako pozorující a tudíž jsem netušila, jakou úroveň či zdobení dortu zvolit. Měla jsem však pár úžasných lidí kolem sebe, kteří mi s vybráním designu poradili. Šlo o „popostrčení“ správným směrem. Výběr zimního motivu byl dán tím, že soutěž byla v lednu a tedy zimním obdobím. Nepřišlo mi vhodné, dělat v zimě dort s letními květinami nebo zdobením.
- Vsadila jste na chladnou kombinaci bílé, stříbrné a svěží mentolové, jednoznačné barevné trendy, které ovládnou svatební sezónu v letošním roce. Byl to záměr, který se evidentně neminul účinkem, nebo jde prostě jen o Vaše oblíbené barvy?
Výběr barev byl dán jednoznačně zimním obdobím. Studené barvy s důrazem na třpyt a lesk, stejně tak jak to umí zimní příroda.
- Jakou příchuť jste zvolila? Měli návštěvníci možnost ochutnat soutěžní výtvory finalistek, nebo bylo možné posoudit je pouze vizuálně, po stránce designu?
Jaká byla podle Vás celková atmosféra této jedinečné události?
Dort byl složen z čokoládového korpusu. Tento korpus je velice oblíbený mezi mými zákazníky, a proto byl jasnou volbou. Je jemný, vláčný a díky 72% čokoládě a kakau prémiové kvality je opravdu hodně tmavý a chutný. Krém jsem zvolila z čerstvých malin.
Kombinace čokoládového korpusu a kyselejšího malinového krému se ukázala jako vynikající volba. Každé patro dortu mělo tzv. “pralinkovou“ vrstvu. Jde o směs mletých oříšků, mandlí a sušenek v čokoládovém krému. Celkově mě ochutnávka pro veřejnost velmi mile překvapila, protože se spousta lidí vracela zpátky a dort si chválila. Jedinou nepříjemnost jsem shledala na organizaci ochutnávky pro veřejnost. Dort byl vždy převezen do určité části sálu a lidé se jako roj hnali za vozíkem a ruce natahovali jeden přes druhého, mačkali se, …
Atmosféra celé soutěže byla úžasná a je na každém, zda chce hledat chyby nebo zhodnotit den jako celek. Já jsem si to moc užila i přes nervy, které jsem kvůli soutěžení měla.
- Co bylo při tvorbě Vašeho soutěžního dortu nejnáročnější? Jak dlouho podle Vás trvá, než se cukrář vypracuje k takovéto, řečeno bez nadsázky, umělecké cukrařině?
Při tvorbě dortu je vždy nejnáročnější rozmyslet si design. Samotná tvorba je poté zábavou. Upéct korpusy, připravit krém a poté vše složit dohromady. Všechny dorty obmazávám pomocí ganache, aby byly hladké a rovné.
Díky této technice se dá docílit krásných rovných a ostrých hran dortu. Ovšem já si nemyslím, že by se ostré hrany hodily ke všem dortům a proto je volím podle „potřeby“.
Vypracovat se na „uměleckou“ cukrařinu je hodně individuální. Někdo má ruce schopné a někdo to zkrátka nedá, i kdyby se snažil sebevíc. Dělat designové dorty není jen o práci rukou, ale i citu pro „krásno“. Můj osobní názor je ten, že méně je někdy více. Nedělám „přeplácané“ dorty /pokud to po mně někdo vyloženě nepožaduje/.
- Co si myslíte o novodobých trendech, kterým v současnosti svatební dorty podléhají? Mají lidé podle Vašeho názoru větší zájem o kreace, které ani jako dort nevypadají, nebo jsou stále v popředí více klasické verze?
Já jsem za svůj rok výroby dortů měla převážně dorty klasické. Výjimečně chtěl někdo dort neobvyklý. Stejně tomu tak bylo i ohledně svatebních dortů. Většina nevěst měla představu o dortu, kterou jsme spolu jen doladili.
Svatební dorty objednávám při osobních schůzkách, protože můžeme se snoubenci hodně věcí lépe vyřešit, než při sepisování přes emaily. Můj názor je takový, že dort musí splňovat přání nevěsty. Nevěsta je ve svatební den nejdůležitější osobou a nesmí být nic a nikdo, kdo by jí tento den narušil. Takže pokud si bude přát neobvyklý dort, který půjde technicky udělat, bude ho v mém studiu mít.
- Oblíbeným trendem jsou už delší dobu tzv. “cupcakes“, kterým patřila v soutěži Dort roku samostatná kategorie. Na větších svatbách často nahrazují třeba i několikapatrový svatební dort. Oslovily “cupcakes“ i Vás? Nebo dáváte přednost spíše klasice?
Cupcakes dělám také, ale spíše okrajově. Mohou být nádherně nazdobené a pak je radost na ně pohledět. Mě osobně ovšem moc neoslovily. Podle pověr by měl každý svatební host ochutnat ze svatebního dortu a toto mi jako část svatebního dortu nepřipadá.
- Kdo patřil na letošním ročníku soutěže k významným hostům? Setkala jste se s někým zajímavým, koho třeba i obdivujete a kdo má vliv na Vaši osobní tvorbu?
I letos si přišli zasoutěžit také celebrity, setkala jste se s některým z Vašich oblíbenců?
Bohužel utkání celebrit jsem neviděla. Program Svatebního dortu roku byl tak nahuštěný, že jsem měla jen dvě volné chvilky na občerstvení a tudíž toto nestihla.
Pro mě bylo ovšem velikým zážitkem setkání se všemi porotci při ochutnávce svatebního dortu. Největší radost mám ovšem z toho, že Anna Maria Roche mi při udělování diplomu pogratulovala a velice pochválila dort a zeptala se, zda bych jí mohla poskytnout recept.
- Jaké zajímavosti mohli návštěvníci obdivovat v letošní nové designové disciplíně Fashion skulptura, kde bylo úkolem vytvořit boty či kabelku, k nerozeznání od skutečných předloh? Co nejvíce zaujalo Vás?
Tato kategorie byla na soutěži zastoupena velice slabě. Ovšem střevíčky vypadaly k nerozeznání od opravdových. Je to práce s jemnými detaily a všechny exponáty byly úžasné.
- Jak se Vám líbily největší sladké svatební šaty, které zdobily foyer hotelu Clarion Congress Hotel Prague, kde finále proběhlo, a které byly také zapsány do české knihy rekordů?
Největší sladké šaty byly úžasné. Hodiny práce na nich stejně tak. Obdivuji nápad i chuť tuto nádheru vytvořit a jsem moc ráda, že za svoji píli a snahu dostaly tvůrkyně ocenění a zapsání mezi rekordy.
Děkujeme a ještě jednou gratulujeme!
Jednotlivé soutěžní kategorie a jména vítězů:
Kategorie Svatební dort roku
1. místo:
Michaela Fajmanová / Lucia
Lucie Velechovská / Láska hory přenáší
Jana Hrubá / Svatba v šedo-bílé
Kategorie Svatební design dortu
Lucie Velechovská / Bonnie a klid
Victoria Mkhitaryan / Luxusní svatba v barvě „Marsala“
Martina Kovaldová / Upíří svatba
Kategorie Svatební sada cupcakes
Markéta Sukupová / Láska na provázku
Petra Pecháčková / Společná plavba životem
Klára Libá / Ve zlatě
Kategorie Modelace cukrových květin
Jana Hrubá / Věnec s rudými máky
Silvia Kovárová / Květinová romance
Linda Pereslény Zemánková / Zabudnuté leto…
Kategorie Juniorský hudební dort
Veronika Chodůrová / Na vlnách tónů
Monika Ťahůnová / Melódia môjho srdca
Patrik Zachara / Tóny lásky
Kategorie Fashion skulptura
Jana Teperová / Střevíčky pro Sluneční paní
Martina Kovaldová / Popelčiny střevíčky
Kateřina Holubářová / Letní bota značky Prada
Kategorie Cukrářský objev roku
Šárka Finsterlová / Očima skřítků
Stanislava Buřičová / Zimní krása
Petra Krátká / Stopy ve sněhu
Nejsladší VIP
Andrea Kabická
Svatební dort roku v nás zanechal nesmazatelné dojmy a mnohým byl bezpochyby jedinečnou inspirací i úžasným zážitkem. Už nyní se těšíme na další ročník!
Kontakt:
Soňa Solařová
Ředitelka projektu
+420 724 666 614
sona@svatebnidortroku.cz
Partneři:
FIALA-PRAHA, s.r.o. / ozdobdort.cz & Silikomart / Nespresso / Žena a život/ Unique Wedding
Foto: Svatební dort roku 2016
Vojtěch Pavelčík
Text: Veronika Moreira