Svatební dort a sladké

Existují trendy i ve svatebních dortech?

K tomuto tématu má co říct, Jarka Kasálková, majitelka značky Luxusní dorty a jedna z porotkyň cukrářské soutěže Svatební dort roku 2016.

29.11.2015

I když se určitě najdou vyznavači sladkostí, kteří mají rádi velmi sladké příchutě dortů, stále častěji se prosazuje trend lehčích a odlehčených krémů a korpusů. 

Svatební agentury sice nedoporučují, ale nevěsty si většinou prosadí jinou příchuť pro každé patro svatebního dortu. Na svatbě tak můžete ochutnat tolik příchutí, kolik pater dort má. Svatebčané se pak těžko mohou shodnout na názoru, protože každý mluví o jiné příchuti. Podstatné je, aby byly všechny výborné.

Nevěsta by při výběru dortu měla zvážit i skladbu svatebních hostů (počet dospělých a dětí) a určitě je dobré při dbát i na případné alergie v rodině. Stále ale platí, že na prvním místě jsou preference snoubenců, a tak by měli vybírat především podle toho, co chutná jim samotným. Nehledě na to, že konzultací s rodinou a přáteli se totiž někdy vydají na hodně dlouhý maraton, na jehož konci dojdou k závěru, že se nezavděčí všem.

Co se týká kombinací, jsou čeští zákazníci hodně odvážní a především mladí lidé rádi zkoušejí nové varianty jako jsou např. slaný karamel, kokosová pěna s mandlovým přelivem a další kombinace chutí, kde hraje hlavní roli hned několik surovin a ingrediencí dohromady. Jako základ je velmi oblíbená živočišná smetana, sýry jako jsou mascarpone nebo phyladelphia, hořká i bílá čokoláda.

Vzhledově vedou romanticky laděné dorty doplněné o jedlé krajky, brože, volánky a květy… Letní svatby na venkově zase zdobí tzv. Naked Cake zdobené živými květy a ovocem.

Minulý rok byla vyhlášená barva sezony s názvem Marsala, která se pyšní tmavě rudým odstínem. Jde spíše ale jen o detaily v těchto barvách, které se objevují na dortech v podobě květin a dalších ozdob. Základ je ve většině případů bílá a jemné odstíny krémové barvy. Nevěsty rády zkouší nové nápady a styly. České svatební dorty zanechávají punc lehkosti a noblesy, což je bezpochyby u tak významného dortu vždy tou nejlepší volbou.

Květiny na dortu ve většině případů kopírují květiny, které jsou použity v kytici nevěsty či ve výzdobě a velmi často se na dortu odráží další detaily svatby jako jsou monogramy snoubenců, motiv z pozvánky či samotný styl svatby.
 
Jarku Kasálkovou můžete osobně pozdravit na finále cukrářské soutěže Svatební dort roku 2016, a to 10. ledna 2016 v Clarion Congress Hotel Prague. Vstupenky nyní v předprodeji za zvýhodněné ceny. Více informací a prodej vstupenek na www.svatebnidortroku.cz.


Najděte si dodavatele a domluvte se s nimi v naší kategorii Svatební dort a sladkéNejpropracovanější online svatební plánovač s kalkulačkou najdete tady
facebookPixel
Sledujte nás@svatba.cz
Máte zájem se prezentovat na Svatba.cz?©2025 Svatba.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena