Zábava na svatbu

Tradiční i méně známé svatební hry pro novomanžele

Ať už se obě vaše rodiny a přátelé dobře znají a výborně spolu vycházejí, nebo se naopak dosud ani nesetkali a vy máte strach z celkové atmosféry vašeho svatebního dne, úzkost ani obavy nejsou na místě. Máme pro vás několik osvědčených tipů na uvolňující, zábavné a nezapomenutelné druhy her pro pobavení, které oživí každou svatbu, rozproudí krev a zaženou nervozitu.

27.5.2020

Patero svatebního veselí

Svatebních her je jako máku. Ať už si ze všech těch nápadů vyberete jakýkoliv, vyplatí se držet následujících pěti základních pravidel. Jedině tak se z plánované legrace nevyklube zoufalý pokus a trapné ticho.

1. Méně je více.

Svatební hry mají párty zpestřit, ne přidusit. Nemusíte jimi proto zaplácnout celé odpoledne. Připravte si tři až čtyři, bohatě to postačí. A hosté si v klidu zvládnou slupnout dort a poklábosit.

2. Nikoho nenuťte.

Strýčkové o berlích jen steží poběží juchat na parket. Když se někdo na legraci necítí, má na to právo. Pro případné lenochy se hodí mít v záloze třeba něco tvořivého: zatímco ostatní hýří veselím, mohou se babičky fotit na Polaroid nebo vkládat rady do života do připraveného notýsku.

3. Buďte vkusní.

Ne všechny nápady na svatební hry, co kolují na webu, jsou skutečně k popukání. Na falešné číšníky ani fingované žárlivé scény milenek není nikdo zvědavý. Zvažte, jestli vás místo smíchu nečekají spíše protažené obličeje.

4. Zajistěte výhry

Nikdo se nepůjde předvádět jen tak pro nic za nic. Připravte proto pro hosty milé odměny, které je budou motivovat. Může to být třešnička ze svatebního dortu, čestné místo ve svatebním fotoalbu nebo jiná drobnost, co nic nestojí - a přitom potěší.

5. Mějte plán.

Je lepší být v pozoru, než tahat program z paty. Mějte proto pár nápadů na svatební hry v záloze. Jakmile zvětříte otrávené obličeje, šup se srandou na plac.Přijetí nevěsty mezi vdané ženy.

Oblíbený svatební kvíz

Novomanželé se k sobě posadí zády tak, aby na sebe nemohli vidět. Zují se a do rukou si vezmou boty: jednu svou a jednu svého protějšku. Moderátor jim poté pokládá otázky, na které se musí dát odpovědět buď "on" nebo "ona" - a manželé současně odpovídají zdviháním příslušného obutí, aniž by viděli, co odpověděl ten druhý.
Kdo je hádavý typ? Kdo líp vaří? Kdo drží kasu? Kdo koho první políbil? Možná budete mrkat, co všechno se dozvíte. Principem hry je ukázat, jak dobře se novomanželé znají a jak jsou sehraní.

Poznávání podle hmatu

Tato hra má několik podob a obměn, princip je však jednoduchý. Novomanželé musí poslepu poznat svoji drahou polovičku mezi dalšími dobrovolníky - jak jinak, než po hmatu. Většinou nevěsta poznává ženicha podle pozadí a ženich poznává nevěstu podle kotníčku. Mohou však být i jiné varianty, více či méně pikantní. To už záleží na skladbě hostů i na vašem vkusu.

Hrátky s podvazkem

Svlékání podvazku – ženich má za úkol stáhnout podvazek své milované bez pomoci rukou. Střílení podvazku – pak je řada na hostech. Ti se seřadí a ženich do hloučku mužů střílí podvazek. Je to vlastně taková obměna házení květinou. Kdo bude zasažen, může se těšit do roka a do dne na chomout.

Pořádně to roztančete

Na parketu se uplatní nafukovací balonky, které má k noze přivázaný jeden z páru. Úkolem všech zúčastněných je zneškodnit balonky ostatních. Vítězí pár, kterému zůstane balonek nejdéle. Další oblíbená taneční hra se neobejde bez ovoce. Každý pár dostane jablko nebo pomeranč a musí jej při tanci udržet co nejdéle mezi čely, a to bez pomoci rukou.

Svatební kočár

Hra je určená pro 9 osob, včetně novomanželů a jeden vypravěč. Ke hře budete potřebovat osm židlí, které budou pomyslně tvořit svatební kočár. Vepředu se na dvě židle vedle sebe posadí hráči, kteří budou hrát roli koně. Za nimi na židli uprostřed bude sedět kočí. Za ním hned svatební pár, který hraje roli královny a krále. Kolem nich sedí ještě 4 hráči, kteří hrají kola vozu.

Úkol? Vypravěč bude vyprávět jednu pohádku. Když hráči uslyší svou roli v pohádce, musí hned vstát. Jakmile nevstanou, nesplní svou roli, dostanou panáka alkoholu, který musí okamžitě vypít, aby mohla pohádka pokračovat. Tato hra je velmi zábavná pro hráče i všechny přihlížející. Alkohol totiž rychle stoupá do hlavy a role se začnou motat. A jak ta pohádka zní?

„Kdysi dávno žil jeden král a jedna královna. Tento královský pár si chtěl jednoho dne udělat kočárem vyjížďku do královských zahrad. Král řekne své královně: „Milá královno, zavolej mi kočího.“ Kočí přiběhne ke králi a královně. Král řekne kočímu: „Kočí, hej, kočí, přichystej kočár a vyveď koně ze stáje. Zapřáhni koně před kočár, protože král a královna si chtějí vyjet ze zámku.“ Kočí šel do stáje, vyvedl koně a zapřáhl před kočár. Král s královnou usednou do kočáru. Královna řekne králi. „Milý králi, zeptej se kočího, jestli koně dostali dost ovsa.“ Král volá na kočího: „Kočí, hej, kočí, jsou koně nasyceni?“ Kočí odpoví: „Samozřejmě, můj králi.“ Kočí si sedne na kozlík, švihne bičem a koně se dají do pohybu. Za krátký čas řekne královna králi: „Můj milý králi, můj dobrý králi, můj nejmilejší králi, můj nejkrásnější králi, myslím, že přední levé kolo háže.“ Král řekne kočímu: „Kočí, hej, kočí, zastav koně a podívej se na levé přední kolo a na pravé zadní kolo. Nejlepší bude, když se podíváš na celý kočár.“ Kočí se podívá na levé přední kolo, na pravé zadní kolo a zkontroluje také celý kočár, tedy i pravé přední kolo a levé zadní kolo. Když kočí kočár zkontroloval, dal nejprve pravému koni a potom levému koni napít a řekne králi: „Králi, milý králi, na kočáru je všechno v pořádku. Můžeme jet dále.“ Kočí sedne znovu na kozlík, švihne bičem a koně se dají do pohybu. Za nějakou dobu řekne královna králi: „Můj králi, můj milý králi, je mi zima. Nechej kočího kočár obrátit a pojedeme zpátky do zámku.“ Když přijeli do zámku, vystoupil král i královna a odebrali se do svých komnat. Kočí vypřáhne koně, schová kočár a zkontroluje všechna čtyři kola. Podívá se na levé přední kolo, na pravé zadní kolo, na pravé přední kolo a znovu na pravé zadní kolo. Nakonec překontroluje celý kočár. Po vykonané práci jde kočí ke králi a královně. Popřeje jim hezkou noc a krásné sny na zámku.“

Pokud někdo z hráčů zapomene a nevstane, nebo vstane mimo svoji roli, hra se pozastaví a zapomnětlivému hráči se nalije panák. V závislosti na tom, jak moc hráči budou chybovat, se hra protáhne.

Zábava, která střídá staromódní svatební hry. To musíte na svatbě mít.

Ohmatávací poznávačka, hrátky s podvazkem a další tradiční hry vám nic neříkají? Tento text je plný nenucené zábavy a nápadů, jak pobavit každého hosta, ať je mu 5, nebo 99.

Přijetí nevěsty mezi vdané ženy

Všechny vdané ženy utvoří na tanečním parketu kruh kolem nevěsty, na závěr tance jí předají koště a slíbí, že na příští slet čarodějnic ji vyzvednou.

Přijetí ženicha mezi ženaté muže

Ženatí muži předají novopečenému ženáči papuče a doutník a slíbí, že až půjdou do hospody na pivo, zastaví se pro něj.

Odevzdávání klíčů

Svědek během hostiny prohlásí, že nyní je nevěsta již vdaná a všichni, kdo mají klíč od jejího bytu, ho musí odevzdat. Vstanou všichni muži a odevzdají klíč do příslušného košíčku. Když přijdou na řadu klíče od ženichova bytu, vstane jen starší dáma a jeden muž.

Přebalování panenky

Novomanželé musí projevit své rodičovské předpoklady. Dostanou malou panenku v podobě miminka a potřeby na přebalování. Společnými silami se musí pokusit miminko přebalit.

Hospodyňka v kuchyni

Nevěsta se musí umět otáčet v kuchyni. Do několika kelímků se nasypou různé bílé substance. Například cukr, sůl, mouka, škrob a krupice. Nevěsta je bude muset pohledem poznat a pojmenovat správné ingredience.

Šikovná hospodyňka

Několik mužů se postaví do řady, každý má v ruce nějaký kuchyňský předmět (vařečku, naběračku, cedník atd.). Poslední v řadě drží ohřátý párek se staženou slupkou. Nevěsta musí správě uhodnout všechny předměty.

Házení svatební kytice

Ke konci oslavy se nevěsta postaví zády ke svatebčanům a přes levé rameno přehodí svou svatební kytici. Svobodné dívky se snaží chytit kytici pro sebe. Ta, které se to podaří, se do roka vdá.

Přenášení nevěsty přes práh

Po konci svatební oslavy, při vstupu do společného domova, musí ženich nevěstu přenést přes práh, aby zahnal zlé duchy, kteří se mohou skrývat za dveřmi, pod prahem či nevěstě pod sukní.

Věnec

Nevěsta se zavřenýma očima tančí uprostřed kruhu mužů. Svobodné dívky se snaží dostat přes ochranný věnec mužů k nevěstě, aby se zmocnily jejího závoje. Pokud se to některé z nich podaří, pro nevěstu to symbolizuje ztrátu nevinnosti.

Bramborový tanec

Tančící páry si vloží mezi čela bramboru (nebo vejce) a snaží se ji při tanci neupustit. Komu spadne, vypadává ze hry. Pár, který zůstane na parketu jako poslední, vyhrává. Zábavnější je, když taneční páry tvoří lidé, kteří k sobě nepatří. Obdobou brambory může být jablko, citron, pomeranč nebo třeba i syrové vejce.

Židlový tanec

Uprostřed tanečního parketu se vytvoří kruh z židlí, musí jich být o jednu méně, než je tanečníků. Páry tančí kolem židlí. Když přestane hrát hudba, každý musí usednout na jednu židli. Na koho nezbude, vypadává. A tanec pokračuje. S každým vypadnutým je třeba ubrat i jednu židli. Vítězí ten, kdo usedne na poslední židli.

Toulavý klobouk

Jednomu ze svatebčanů se nasadí na hlavu klobouk. Ten ho musí při tanci rychle předat na hlavu někomu jinému. Každý se snaží klobouku co nejrychleji zbavit, jakmile dohraje hudba, vypadává ze hry ten, kdo má v tu chvíli klobouk na hlavě.

Vařečkový tanec

Svatebčané vytvoří na parketu kruh, střídavě stojí muži a ženy. Jeden z mužů si vloží mezi nohy vařečku, a když spustí hudba, snaží se ji bez pomoci rukou předat ženě stojící vedle. Ta si ji opět bez použití rukou vloží také mezi nohy a předává dál vedlejšímu muži. Takto pokračuje hra, než se vařečka vrátí na začátek.

Kradená polka

Páry tančí na parketu svižnou polku. Jakmile přestane hrát hudba, každý tanečník pouští svou partnerku a snaží se ukrást tanečnici jiného muže. Hudba postupně zrychluje.

Tanec se závojem

Ke konci oslavy, při jednom z posledních tanců, se nevěstě zavážou oči, ona si sundá závoj a tančí v kruhu svobodných dívek. Při tanci se snaží některou z dívek chytit a nasadit jí svůj závoj na hlavu. Ta z dívek, které nevěsta závoj nasadí, se brzy vdá.


Najděte si dodavatele a domluvte se s nimi v naší kategorii Zábava na svatbuNejpropracovanější online svatební plánovač s kalkulačkou najdete tady
facebookPixel
Sledujte nás@svatba.cz
Máte zájem se prezentovat na Svatba.cz?©2024 Svatba.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena