Anglická svatební hostina její uspořádání, průběh a menu, závisí na tom, kdy se přesně pořádá. Snoubenci si musí rozmyslet, zda uspořádají recepci ranní, se snídaňovým menu, polední, odpolední, tzv."Tea Reception", nebo večerní.
Svatba jako taková, je - zvláště v Anglii - velice drahou záležitostí. Jen za půjčení "lepších"šatů je tu možné zaplatit tolik, jako u nás za celou, "průměrně" drahou svatbu. Proto je tento výběr mimo jiné i velmi praktický, dává možnost okázalého svatebního pohoštění i s omezenými finančními možnostmi.
Oblíbená je proto ranní recepce, může se podávat formou bufetu a tradičními pokrmy jsou palačinky, omelety, výběr sýrů, čerstvé ovoce, oblíbené jsou sendviče s pomazánkovým sýrem a uzeným lososem a plněné horké pečivo, většinou masovou nebo zeleninovou směsí.
Tuto formu recepce využívají snoubenci, pokud plánují odjet ještě ten den na svatební cestu, což je velmi obvyklé.
Polední menu bývá z lehkých, osvěžujících pokrmů, spíš jen pro zlepšení apetitu před večeří, pokud se s ní počítá. Servírují se ovocné a salátové mísy, čerstvé plody moře a čerstvé pečivo.
Další možností v letních měsících je venkovní grilování. Hostiny venku jsou oblíbené, pokrmy se podávají formou bufetu a švédských stolů.
Odpolední recepce, "Tea party", patří k nejoblíbenějším. Podává se čaj mnoha druhů, káva, opět malé sendviče v mnoha druzích a s různými pomazánkami, tradiční máslové sušenky s variací džemů nebo s medem či krémovým sýrem.
Večerní menu už vyžaduje větší eleganci, ale opět záleží na rozpočtu a představách snoubenců. K hlavnímu chodu je většinou výběr ze tří typů masa - kuřecí, tradiční hovězí (anglický roastbeef), oblíbené je také jehněčí, nebo ryba. Typické přílohy jsou opékané brambory, vařená nebo dušená zelenina, chřest.
Tradiční svatební dort je z hutného těsta podobného naší vánočce, plný rozinek a kandovaného ovoce, může být i s ořechy. Na povrchu je celý pokrytý cukrovou polevou a bývá ozdobený živými květinami, nebo marcipánem. Velmi se tak podobá tradičnímu vánočnímu dortu, jehož nakrájené kousky se podávají přelité polevou z brandy.
Namísto našich známých výslužek se hostům rozdávají tzv. "favours", krabičky velikosti asi na dva čokoládové bonbony, tradičně se do nich dávají mandle pro štěstí, pět mandlí znamená štěstí, lásku, spokojenost, věrnost a plodnost.