Snubní prsteny a šperky

Gravírování snubních prstenů

Běžný požadavek u spousty snoubenců, ale víte, jak vzniká? Kde jsou jeho kořeny a co všechno si můžete nechat na své prsteny vygravírovat? Čtěte dál!

17.2.2022

4 × o gravírování v minulosti:

  1. Rytiny v kameni, dřevě a kostech se dochovaly jsou známy už z pravěku.

  2. V 15. století (ruku v ruce s vynálezem knihtisku) bylo gravírování hojně využíváno k výrobě raznic pro tisk ilustrací či grafiky právě do knih a novin.

  3. Nejznámější rytec Albrecht Dürer pomocí gravírování tvořil reprodukce barokních obrazů. Do vyrytých linií nalil barvu a pomocí síly lisu rytinu otiskl na čisté plátno. Všimněte si počátků dnešního obyčejného kopírování vyvolaného jedním jediným tlačítkem na tiskárně.

  4. Podobným stylem dříve zlatníci kontrolovali i kvalitu gravíru na špercích. Nerovnosti a nedokonalosti lépe vynikly, když vygravírované místo natřeli barvou a otiskli.

snubní prsteny gravír eppi

Proč pracně rýt, když máme moderní tiskárny a permanentní fixy?

Gravírování je stále velmi oblíbené, a to alespoň ze dvou důvodů.

Zanechání stopy v předmětu je nesmazatelné a použitelné i pro ty nejtvrdší hladké lesklé materiály, jako je kov, sklo i tvrdý plast, na kterých by tisk špatně držel.

Druhý důvod je** ruční práce**. V dnešní moderní době všechno nedokážou nahradit moderní technologie. Ruční rytí tak s sebou stále nese kouzlo historie a ověřené, lety prověřené techniky. Lidé se rádi opakovaně vracejí k tradici, obzvlášť když jde o takovou událost, jako je svatba.

A nebojte se, permanentní fix si zde svou úlohu také najde, při ručním rytí ho zlatníci využívají k naznačení linií.

Gravír v každé peněžence

Při placení zálohy v hotovosti za svatebního fotografa či koláčky zjistíte, že gravírování se v současnosti promítá i do běžného života, aniž byste to na první pohled poznali. Je totiž zásadní při výrobě tiskařských štočků pro tisk bankovek nebo raznic pro ražení mincí.

snubní prsteny s gravírováním eppi

Svatba, tradice a gravírování snubních prstenů

Ke svatbě gravír jednoduše patří. Jeden z výjimečných milníků v životě se pojí se dvěma nejdůležitějšími jmény, datem či souřadnicemi. Toto všechno může být v podobě gravíru na vašich snubních prstýncích. A že jsou to ty nejžádanější návrhy.

I proto má klenotnictví Eppi.cz gravírování ke snubním prstenům v rámci služby gratis. Zlatníci prstýnky vyrobí rovnou s vybranou rytinou, nebo je na prsteny doplní až po svatbě. Obzvlášť v současné nejisté době s častým posouváním termínů je tato možnost pro snoubence velmi komfortní a oblíbená.

Gravírování laserem:

• Hrot ovládaný počítačem umožňuje velmi přesné rytí vně i uvnitř prstenu,

• zlatník návrh textu či symbolů převede do vektorové podoby a nahraje ho do počítače,

• laser dostane pokyn a poté pracuje sám,

• nejčastěji používaná metoda.

Ruční rytí:

• Používá se rydlo s dřevěnou rukojetí a nejmenším profilem, aby linie byla co nejtenčí,

• za ostrých přítlaků a jemných vibrací ruky vytváří rytec rytinu dle předlohy,

• fyzicky a časově náročnější způsob,

• běžnější při gravírování prstenů se středovým kamenem a u modelů, kam se přístroj nedostane.

Nejvhodnější materiál k rytině

Nejlépe nám tak ke gravírování slouží zlato a většinou je to u jednoduchých snubních prstenů, které snoubenci ozvláštní rytinou buď uvnitř, nebo z vnější strany..

Stříbro je nejměkčí šperkařský kov a vzniká u něj riziko, že rytina nevydrží kvalitní tak dlouho, jak byste si přáli. Proto se gravírují hlavně šperky, které se nenosí každodenně.

gravír klenoty eppi

Platina je naopak tvrdá a odolná. Rytec se nedostane tak hluboko a je potřeba velké fyzické zdatnosti. I přesto, že některé platinové šperky jsou ke gravírování velmi náročně, zkušený zlatník si ale poradí i s tímto materiálem.

Každý šperk s vámi v klenotnictví ale posoudí individuálně a v Eppi se stejně skoro vždy dozvíte, že slovo nejde neznají.


Najděte si dodavatele a domluvte se s nimi v naší kategorii Snubní prsteny a šperkyNejpropracovanější online svatební plánovač s kalkulačkou najdete tady
facebookPixel
Sledujte nás@svatba.cz
Máte zájem se prezentovat na Svatba.cz?©2024 Svatba.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena