Svatební fotograf a video

Focení s dýmovnicemi. Jak na něj?

Znáte „trash the dress“? Pár let zpátky to byl oblíbený trend svatebních fotografů, v rámci kterého vznikaly unikátní fotky nevěst demolujících své svatební šaty třeba skokem do kaluže, projížďkou na krosové motorce v zabahněném lomu, pálením nad ohništěm a spousty dalších způsobů

19.7.2021

Fotky sice měly obrovský úspěch a jsou zajímavou památkou na svatební den, ale přece jen – zničit své svatební šaty není nic, o co by většina nevěst stála. I bez toho ale můžete mít fotky, jaké má jen málokdo. Stačí mít po ruce šikovného svatebního fotografa a třeba – pár dýmovnic!

focení s dýmovnicemi

Pokud jste fotky s dýmovnicemi ještě neviděli, zkuste si je najít a inspirovat se. Za málo peněz dostanete hodně muziky! A pokud už focení s dýmovnicemi plánujete, bude se vám hodit několik praktických rad, které jsme si pro vás nachystali.

KOLIK DÝMOVNIC JE NA FOCENÍ POTŘEBA?

Na každé focení doporučujeme alespoň 4 – 5 ks, záleží samozřejmě na tom, o jaký druh fotek půjde. Důležitou roli hraje hlavně to, jestli máte dostatek času a prostoru vyfotit všechny snímky, které jsou v plánu, hlavně proto, že ne vždycky jde vítr tam, kam byste jej potřebovali.

POKUS PŘED AKCÍ

Pro zjištění toho „odkud vítr fouká“, a také jak je silný, je dobré pořídit si nějakou levnou dýmovnici jako je např.„Nadýmáček“, který hoří asi 3 minuty (což je nejdéle na trhu) a stojí jen 29 Kč. Nevyprodukuje sice tolik dýmu, každopádně prověří jak sílu větru, tak i efekt a vy se pak můžete lépe rozhodnout, kde fotit.

JAK NA SAMOTNÉ FOCENÍ?

Na focení naostro pak zvolte některou z RDP dýmovnic, které hoří asi minutu a navíc mají rukojeť pro držení v ruce (i když i tak je lepší ji spíše zapíchnout někam do hlíny, nejen proto, že i na obalu se držení v rukou nedoporučuje, ale také proto, že po spuštění pálí). Vhodné jsou i dýmovnice s označením RDG1, tyto dýmovnice však trvají kratší dobu, přesněji 40s.

Když dýmovnici zapálíte, trvá asi 3-4 vteřiny, než se rozjede dým, což je čas vhodný k tomu, abyste se bezpečně vzdálili. Myslete i na to, že každá dýmovnice hoří jinak dlouho, takže je ideální pořídit si vždycky alespoň 2 od každého typu, ať se po spuštění první můžete lépe připravit na focení s další. V základu existují dva typy jak tento pyrotechnický výrobek zažehnout- buďto zapálit zápalnou šňůru (knot) nebo použít trhací mechanismus a jednoduše trhnout pojistkou a jde se na věc.

focení dýmovnice

KDE JE VHODNÉ FOTIT?

Dýmovnice obecně není vhodné používat na vyprahlém poli nebo louce, kde může dojít ke vznícení suché trávy, a ani v interiéru, protože z nich jde mírný plamen a mohly by tak podpálit věci kolem. Přece jenom – jde o pyrotechniku, nikoli hračku, takže je nutné dbát zvýšené opatrnosti. A pozor dejte i na zvířátka. Ta by se totiž mohla bát syčení, které některé typy dýmovnic vydávají.

HRA BAREV

Zajímavé na dýmovnicích je i to, že kouř nemusí být jen bílý. Zvolit si můžete z obrovské škály barev a sladit tak fotky s laděním celé vaší svatby. Jen je třeba dát si pozor na to, aby se vám neobarvily šaty, obzvlášť, máte-li je z půjčovny. Optimální „bezpečná“ vzdálenost od dýmovnice by měla být alespoň 15 metrů, i kvůli případnému vdechováním kouře. Abyste však dosáhli efektu, jaký si představujete, je dobré poradit se o tomto se svým fotografem. Co se ale šatů týče, s případnými nehodami nebo kouřovým odérem by si měly poradit čistírny, a pokud máte své vlastní neplánujte je po svatbě prodávat, nemusíte se s něčím takovým vůbec trápit.

DALŠÍ TIPY

Zajímavým tipem je fotit přes den, jednoznačně ne večer, jak je u pyrotechniky známo. Šero totiž dým překryje a fotky by vám nemusely vyjít. I přes veškerá rizika se ale jedná o fenomén a při správném zacházení vám nehrozí žádná újma. Pro klid v duši je ale dobré mít při focení po ruce kýbl s vodou.

KOUZLO PRSKAVEK

Že vás dýmovnice nenadchly? Nevadí. Kouzelné fotky můžete vyčarovat i s pomocí prskavek, které jsou i v Česku stále populárnější. Jen si dejte pozor na to, abyste si pořídili dostatečně dlouhé a měli jich tolik, aby se dostalo na každého. Počkejte si na tmu a hlavně – mějte po ruce někoho, kdo vám „prskavkové focení“ zorganizuje. Ať to bude váš fotograf, svědek, maminka nebo koordinátorka. Oblíbený bývá hlavně tzv. „prskavkový špalír“, hosté kolem vás můžou udělat i kruh, ve kterém si zatančíte nebo můžete prskavky rozdat lidem stojícím vedle sebe a nechat každého opakovaně do vzduchu kreslit písmenko, abyste na výsledné fotce měli třeba své nové společné příjmení. Kromě prskavek se na svatbách ještě hodně často objevují i tzv. „fontánky“, které se zapichují do dortu, aby jeho krájení dodaly ještě větší lesk nebo s nimi můžete třeba olemovat uličku, kterou se vydáte na focení s prskavkami či na večerní ohňostrojovou podívanou.

kouzlo prskavek

SHOW PLNÁ SVĚTÝLEK

Jak už jsme naznačili výše, pokud máte rádi akce ve velkém stylu, můžete se poohlédnout i po ohňostroji. Už od necelé stokoruny pořídíte ten nejmenší, větší samoodpalovací sestavy začínají na částce jen něco málo převyšující 1 999 Kč. Pro ty nejnáročnější existuje na trhu řízený ohňostroj, který si můžete nechat podkreslit vámi vybranou hudbou. Na určené místo vám jej přijede odpálit odborník, takže se nemusíte vůbec o nic starat. Takovýto ohňostroj začíná na částce 19 999,- a eshop PyroSR.cz vám jej velice rád zprostředkuje. Stačí se ozvat na email Info@pyrosr.cz a domluvit se na detailech. Dopřejte sobě i svým hostům zážitek, na jaký jen tak nezapomenou!


Najděte si dodavatele a domluvte se s nimi v naší kategorii Svatební fotograf a videoNejpropracovanější online svatební plánovač s kalkulačkou najdete tady
facebookPixel
Sledujte nás@svatba.cz
Máte zájem se prezentovat na Svatba.cz?©2024 Svatba.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena